latinica  ћирилица
13/10/2017 |  20:10 | Аутор: РТРС

На Антарктику угинуло 40.000 пингвина

Око 40.000 пингвина на Антарктику угинуло је од глади ове године. Несташица хране на Јужном полу догађа се већ други пут у само четири године, пише Гуардиан.
Пингвини (Фото: thedailystar.net) -
Пингвини (Фото: thedailystar.net)

Од цијеле колоније Аделијских пингвина француски научници су пронашли само два жива младунца на почетку ове године. Овакве катастрофе нису забиљежене у више од протеклих 50 година, а пронађене су хиљаде мртвих младунаца и неизлеглих јаја.

Колонија је доживјела сличну судбину прије четири године, када ниједан птић није преживио. Наиме, због необично велике количине леда у регији названој Аделина земља, пингвини су били присиљени да пређу додатних 100 километара у потрази за храном, што је узроковало и овогодишњу катастрофу.

Антарктик у цјелини има рекордно низак ниво љетњег морског леда, али подручје на којем је живјела колонија представља изузетак.

- Количина морског леда за сада се повећава и тиме гура подручје извора хране све даље од колоније - рекао је вођа француског Националног центра за научна истраживања Јан Роперт-Кудер.

Позвао је на хитно проглашење заштићеног морског подручја и упозорио на пријетње људског дјеловања као што су рибарство и туризам. О овој катастрофи ће сљедеће седмице расправљати 24 државе Европске уније и размотрити проглашење заштићене зоне око Антарктика.

Извор: Б92