latinica  ћирилица
15/10/2017 |  08:51 ⇒ 08:57 | Аутор: РТРС

Храна као лијек: Намирнице које смирују упале и лијече чир

Упале дебелог цријева и жучне кесе, чир и затвор морају да се лијече, али и правилна исхрана током терапије је подједнако важна јер може да ублажи болове и да смањи остале тегобе.

Чир на желуцу

Особе који имају чир на желуцу требало би да подијеле укупну дневну количину хране на неколико мањих оброка, нарочито током периода када имају болове. Препоручују се свјеже и кисело млијеко, јогурт, милерам, двопек, меко кувана јаја и природни воћни сокови. Неопходно је избјегавати кисела тијеста са квасцем, животињске масти, црни и свјеж хљеб, пикантне сиреве, пржена јаја, јаке зачине, запршке, масне супе и чорбе, зачињено, пржено и поховано, кобасице, саламе, сланине и чварке, а од поврћа - купус, лук, празилук, пасуљ, сочиво и краставце.

Хронична упала дебелог цријева

Овим пацијентима препоручују се намирнице барене у сланој води, преливене маслиновим уљем или маслацем. У случају дијареје и болних грчева, исхрану треба привремено свести на чај и барени пиринач, без масноће. Након тога, постепено се може уводити кувани кромпир, млади сир, јогурт, кисело млијеко и кувано младо живинско месо, немасне супе, немасна меса, риба, меко кувана јаја, двопек, добро печен хлеб, пиринач и гриз. Најстроже су забрањена пржена јела, свињска маст, месне прерађевине и конзервирана храна.

Упала жучне кесе

Пацијентима који пате од упале жучне кесе и каменчића у жучи требало би свако јутро на празан желудац да попију чај од нане или камилице. Исхрана је током упале једнолична: суви кекс, двопек, слане супе, барени кромпир и пиринач.

Затвор

Опстипација или затвор појављује се због мањка кретања и повећаног уноса нездраве хране, па се у складу са тим мора и лијечити. Осим повећаног уноса воде, чајева и природних сокова, препоручује се исхрана богата житарицама, црни хљеб, мекиње, суво грожђе и смокве, урме, крушке, мандарине, поморанџе, зелена салата, зеље, купус и карфиол и јогурт. На листи намирница које је потребно избјегавати су чоколада, колачи, тврде бомбоне, грицкалице, пециво од бијелог брашна, банане, пиринач и веће количине шаргарепе и дуња.

Извор: новости.рс