latinica  ћирилица
17/10/2017 |  15:39 ⇒ 18:52 | Аутор: РТРС

Попово поље - у току берба јабука (ВИДЕО)

У Поповом пољу, у току је берба јабука. Берба jе, послије два мјесеца, на самом крају.
Берба јабука - Фото: РТРС
Берба јабукаФото: РТРС

Захваљујући повољним временским условима, није било прекида, а највећи дио рода је већ ускладиштен. Значајне количине, од око три хиљаде тона, колико је убрано, стићи ће на европско и руско тржиште.

Овогодишњи род и квалитет су на нивоу очекиваног, кажу у предузећу "Попово поље". Дио рода, уништили су касни прољећни мразеви и изузетно високе љетне температуре. 

"Имали смо јако високе температуре у августу, када почиње берба раних сорти, што је стварало проблеме берачима. Тај период је прошао, није било великих падавина, што је карактеристично за септембар у Херцеговини", рекао је руководилац воћарске производње Драгиша Башић.

Одређене количине јабука, послије сортирања и паковања, пласирају се на тржиште. Дио рода складишти се у савременим уло-коморама, гдје су контролисани услови чувања.

"Можемо да пакујемо јабуку, која долази директно из поља, а у неком другом периоду, паковаћемо јабуку из уло-коморе", навела је руководилац сортирнице Велиборка Вукоје.

У току бербе, кажу у Поповом пољу, продајна цијена кретала око једне марке по килограму. Због недостатка на тржишту, није искључено да јабука, почетком наредне године, и у извозу и на домаћем тржишту, буде много скупља. Пласман неће бити проблем.

"Пласирамо нешто на локалном нивоу и земље региона. Извоз креће од наредног мјесеца у европске земље Холандију, Њемачку, Италију и Русију, ", истакао је руководилац воћарске производње Драгиша Башић.

Јабуком је, у Поповом пољу, засађено око стотину двадесет хектара. Ријеч се о младим насадима, а због повећања рода наредних година, у току је изградња новог складишног простора, сортирнице и пакирнице.