latinica  ћирилица
18/10/2017 |  11:41 ⇒ 11:47 | Аутор: РТРС

Штанд Српске у знаку јубилеја Филипа Вишњића

Представништво Републике Српске у Србији представиће на 62. Међународном београдском сајму књига, који ће бити одржан од 22. до 29. октобра, најзначајнија издања из Српске организовано, на једном репрезентативном штанду који ће бити у знаку 250 година од рођења Филипа Вишњића.
Београд, 62. Међународни београдски сајам књига - Фото: СРНА
Београд, 62. Међународни београдски сајам књигаФото: СРНА

У хали два Београдског сајма биће представљена најзначајнија издања свих издавачких кућа из Републике Српске, институција, научних и просвјетних установа, као и издања удружења и задужбина који у Српској имају и издавачку дјелатност.

"Будући да се ове године навршава 250 година од рођења Филипа Вишњића, за мото наступа Републике Српске одабран је његов стих `...Те гледајте шта вам књиге кажу`", саопштено је из Представништва Републике Српске у Србији.

Као и претходних година, штанд Удружења издавача Републике Српске биће непосредно уз штанд Српске, а своје посебне штандове имаће "Завод за уџбенике и наставна средства" из Источног Сарајева, "Бесједа" и Задужбина "Петар Кочић".

Овогодишњи наступ Републике Српске на београдском Сајму књига отвориће министар просвјете и културе Српске Дане Малешевић у понедјељак, 23. октобра, у 12.00 часова, у свечаној сали Београдског сајма.

Представништво ће на заједничком штанду и у салама за промоције организовати 43 промоције, представити 62 књиге, шест часописа и два зборника, као и књиге лауреата књижевне награде "Златна сова", коју додјељује "Завод за уџбенике и наставна средства".

Међу издањима која ће бити представљена су и први том Ециклопедије Републике Српске у издању Академије наука и умјетности Републике Српске, књига предсједника Српске Милорада Додика "Побједа Српске", као и ново, критичко издање "Суданије" Петра Кочића у издању Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске поводом 140 година од Кочићевог рођења.

Београдској публици, између осталог, биће представљена и издања попут књиге "Ратне болнице у Сарајевско-романијској регији", књига академика Војислава Максимовића "Збогом Аустријо", али и књига из пројекта "Душу нису убили" о страдњу српског цивилног становништва у БиХ у 20. вијеку, као и историографска монографија "Затирање српског народа у 20. вијеку у БиХ" Драге Мастиловића.

На штанду Републике Српске биће организовано традиционално Пјесничко вече Србије и Српске, те промовисан пројекат "Биографска карта" Асоцијације за унапређење и промоцију туризма, умјетности и културе из Бањалуке.

Током трајања Сајма, у хали два /ниво Ц/ биће организована изложба пјесама и фресака Светислава Мандића под називом "На пергаменту душе".

Изгледом штанда доминирају српска ћирилична слова, чиме Представништво истиче потребу и значај његовања и очувања српског језика и писма, што је, како је наведено у саопштењу, први корак у очувању јединства и саборности Срба.

Извор: СРНА