latinica  ћирилица
19/10/2017 |  16:01 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Звиздић: Промијенити Приједлог закона о акцизама како би био усвојен (ВИДЕО)

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић данас је у Сарајеву позвао све учеснике у изради приједлога закона о акцизама, укључујући и Управни одбор Управе за индиректно опорезивање да изврше додатне анализе и израде нови текст, који би омогућио покретање новог инвестиционог циклуса у изградњи путева.
Денис Звиздић   (Фото:faktor.ba) -
Денис Звиздић (Фото:faktor.ba)

Звиздић је на конференцији за новинаре након сједнице Савјета министара изјавио да је од европског комесара за сусједску политику и проширење Јоханеса Хана добио писмо, у којем је, уз позитивну оцјену приступања БиХ Транспортној заједници, поново истакнута важност усвајања закона о акцизама.

"Имајући у виду Ханово писмо, позивам све који учествују у том процесу да буду реални, озбиљни и да поштују правила струке, те да дефинишу текст, који има могућност да добије подршку у Представничком дому парламента БиХ", рекао је Звиздић.

Подсјећајући да је Управни одбор УИО Савјету министара доставио исти текст приједлога закона о акцизама, који у неколико наврата није добио подршку у Представничком дому, предсједавајући Савјета министара навео је да не види смисао да у парламентарну процедуру упути нешто што нема шансу да буде усвојено.

"Сада смо на неки начин у трци са временом, што је, прем мом мишљењу, мање важно од трке да добијемо ефикасан, продуктиван и стручно утемељен закон", нагласио је Звиздић.

Он каже да је предуслов за обезбјеђивање евентуалне већине да предложени текст закона претрпи промјене у смислу потпуно јасне намјене кориштења средстава из повећаног нивоа прикупљања и расподјеле средстава од акциза, тако да се у сваком тренутку зна колико је новца прикупљено и распоређено Републици Српској, Федерацији БиХ и Брчко дистрикту, који би обавјештавали јавност о њиховом трошењу.

Он је изразио очекивање да ће УО УИО креирати закон у којем би се тачно назначило да 10 фенинга од повећаних акциза за гориво иде за изградњу ауто-путева, а пет фенинга за изградњу путева, а не у буџете за потрошњу.

"Није ми јасно да је у процедуру враћено оно што је једино неприхватљиво", нагласио је Звиздић и додао да покушава да убиједи све актере у креирању закона да се промијене двије реченице, које би повећале ниво транспарентности трошења новца.

Звиздић је потврдио да је ријеч о свим инфраструктурним пројектима, који су БиХ овог љета одобрени на самиту у Трсту, а које би финансирала Европска банка за обнову и развој /ЕБРД/, уколико не буде усвојен закон о акцизама.

Према његовим ријечима, Савјет министара данас је расправљао о покретању иницијативе за вођење преговора за закључивање уговора о зајму за изградњу Коридора "Пет це" у Републици Српској, који би кредитирао ЕБРД.

Он је додао да је управо због клаузуле о акцизама одлучено да се обаве додатни разговори са ЕБРД-ом, како би се видјело да ли постоје други модели, који не би били везани за закон о акцизама.

Извор: Срна