latinica  ћирилица
19/10/2017 |  20:47 ⇒ 21:36 | Аутор: РТРС

Завршен Фестивал позоришта за дјецу: Гран при за представу "Кресиво"

Представа "Кресиво" театра "Лалка" из Варшаве добитник је Гран прија за најбољу представу у цјелини на 16. Међународном фестивалу позоришта за дјецу "Бања Лука 2017", на коме је наступило 12 театара из десет земаља.
Завршен Фестивал позоришта за дјецу-Гран при за представу "Кресиво" (фото:banjaluka.rs.ba) -
Завршен Фестивал позоришта за дјецу-Гран при за представу "Кресиво" (фото:banjaluka.rs.ba)

Награду је вечерас у Дјечијем позоришту Републике Српске уручио замјеник градоначелника Бање Луке Срђан Амиџић.

Награда за најбољу режију припала је Кати Чато за представу "Палко" Луткарског позоришта из пољског града Бјалистока, док је награда за најбољу сценографију припала Барбари Ступици за представу "Пипи дуга чарапа" Градског позоришта лутака из Ријеке.

Жири у саставу Николај Наумов, предсједник жирија, и чланови Мирослав Радоњић и Младен Ђукић одлучили су да ове године додијеле и пет равноправних колективних награда.

Колективна глумачка награда додијељена је представи "Аска и вук" у извођењу Малог позоришта "Душко Радовић" из Београда, колективна награда за луткарску анимацију припала је Луткарском позоришту из Бјалистока за представу "Палко", а колективну награду за луткарску анимацију жири је додијелио Позоришту "Свјетла лутака" из турског града Лулебургаза за представу "Стијена".

Равноправне награде додијељене су и Ангелини Русејовој за улогу Мишице у представи "Палчица" Луткарског позоришта "Георги Митев" из Јамбола у Бугарској и Јосеу за улогу у представи "Какчеве догодовштине" Мини театра из Љубљане.

Град Бања Лука подржао је и овогодишњи Међународни фестивал позоришта за дјецу, који се одржавао од 14. октобра до вечерас у Дјечијем позоришту Републике Српске.