latinica  ћирилица
20/10/2017 |  13:38 | Аутор: РТРС

Митровић: Охрабрује повратак МКЦК у процес тражења несталих

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић изјавио је да је охрабрујуће то што се Међународни комитет Црвеног крста поново враћа у процес тражења несталих лица у БиХ.
Недељко Митровић - Фото: СРНА
Недељко МитровићФото: СРНА

- МКЦК је био истиснут из овог процеса у БиХ јер је примат посљедњих година имала Међународна комисија за нестала лица са својом ароганцијом и бруталношћу - рекао је Митровић.

Он није сагласан са констатацијом генералног директора МКЦК-а Ива Дакора да је у БиХ до сада ријешено 70 одсто случајева несталих и да је то "одличан резултат".

- Мислим да то није добар резултат за БиХ у којој је процес тражења несталих требало давно окончати. БиХ се не може поредити са другим земљама у свијету гдје се још води рат", истакао је Митровић.

Он подсјећа да Република Српска још потражује 1.670 несталих српских војника и цивила, док се у три спомен-костурнице Српске налази 650 ексхумираних и неидентификованих посмртних остатака.

Генерални директор МКЦК Ив Дакор најавио је јуче у Сарајеву да МКЦК припрема петогодишњи план као кључну етапу својих дугогодишњих активности по питању несталих лица, позивајући друге представнике међународне заједнице да га подрже.

Према његовим ријечима, план МКЦК-а, између осталог, предвиђа интензивнију претрагу међународних архива с циљем прикупљања нових информација о потенцијалним гробницама.

Извор: СРНА