latinica  ћирилица
20/10/2017 |  18:42 | Аутор: РТРС

Зашто кованице имају назубљен руб?

Прије настанка новца, људи су сва плаћања обављали тзв. трампом или робном размјеном, а с развојем људске заједнице расла је и потреба за размјеном добара.

Плаћање робом и симболичним новцем није био спретан начин размјене добара јер људи нису могли увијек да буду сигурни да су за своју робу добили праву противвриједност.

Зато су закључили да за новац именују само робу која ће трајно представљати свеопшту противвриједност за сваку другу робу.

У ту сврху послужио је метал, односно кованице. Оне имају многе предности - могу да се сијеку у дијелове једнаке величине, претопе у предмете за практичну употребу, мање се кваре од других производа и заузимају мање мјеста.

Ковани новац датира из 7. вијека прије нове ере, а настао је у Малој Азији у Лидији.

Прве кованице израђиване су ручно, а техника израде врло се мало мијењала до 16. вијека, када настају прве машине за ковање новца.

Временом су племенити метал, злато и сребро, преузели улогу новца, тако да су се вагали јер се роба продавала за одређену количину сребра или злата.

Ови материјали су се увијек сјекли у комаде одређене тежине, а као гаранција да је тежина тачно одређена и да је комад новца од злата и сребра одговарајуће чистоће, то јест да у њему нема више примјеса других (јефтинијих) метала, у сваки комад су се утискивали посебни знаци, обично лик владара.

Ипак, новац није одувијек имао назубљен руб. Крајем 18. вијека криминалци су почели да стружу рубове кованица, чиме су прикупљали мале комадиће злата и сребра које би продавали, а новцу би тако смањивали вриједност.

То је главни разлог постављања назубљеног руба - користио се као заштита од лопова.

Рубови се, додуше, и данас урезују, али имају искључиво украсну и традиционалну функцију.

Извор: Б92, Express.hr