latinica  ћирилица
20/10/2017 |  19:28 | Аутор: РТРС

Церар са Пленковићем договорио наставак разговора експерата

Предсједник Владе Словеније Миро Церар изјавио је данас у Бриселу да је с хрватским колегом Андрејом Пленковићем договорио наставак разговора стручњака ради добре припреме њиховог будућег састанка.
Андреј Пленковић и Миро Церар (Фото: reporter.si/bobo) -
Андреј Пленковић и Миро Церар (Фото: reporter.si/bobo)

"Без обзира на међусобне несугласице заједно смо оцијенили да је добро да стручњаци на обје стране што прије припреме одговарајуће основе за дијалог на највишем нивоу, за што се и сам искрено трудим", рекао је Церар новинарима по завршетку европског самита на чијим је маргинама одржан састанак двојице премијера.

Одговарајући на питање колико смисла има комуникација на експертском нивоу ако нема политичке сагласности о садржају састанка премијера, Церар је истакао да је то потребно због скорог истека шестомјесечног рока у кому се треба договорити о спровођењу арбитраже, преносе хрватски медији.

Према његовим ријечима, Словенија ће у међувремену наставити с поступком доношења законодавног пакета потребног за имплементацију.

"Настојим као премијер да Словенија у том смислу буде узорна и направи све што мора, да с једне стране припреми законе, потребне акте и оперативне планове, а с друге да покушавамо изнова и истрајно успоставити дијалог о спровођењу арбитражне одлуке", навео је Церар.

Он је додао да је упозорио Пленковића и на "инциденте у Пиранском заливу" који се настављају "и ових дана".

"Словенија чини оно што мора и труди се да успостави дијалог али он се мора односити искључиво на имплементацију одлуке. То је оно о чему се морамо трудити у договору с Хрватском", нагласио је Церар.

Словенија инсистира на имплементацији арбитражне пресуде о граници за коју Хрватска наводи да је не обавезује.

Извор: СРН