latinica  ћирилица
20/10/2017 |  20:30 | Аутор: РТРС

Кларкови послови на Косову од 15 милиона долара

Пензионисани НАТО генерал Весли Кларк очекује да му влада самозваног Косова омогући веома уносан бизнис.
Весли Кларк - Фото: Novosti.rs
Весли КларкФото: Novosti.rs

Весли Кларк је сада представник компаније Енвидити и, како преносе косовски медији, чека на одлуку косовских институција за дозволу за улагање у област енергетских минерала.

Он је то рекао током посјете Црној Гори, гдеј је присуствовао састанку који је организовао Форум глобалних грађана. Кларк је рекао да су на Косову започете инвестиције у области ресурса угља, али још нема одлуке институција, пише косовски портал Коха.

- У сваком случају, влада мора да има заједнички став. Требало би створити консензус, понудити прилике. А ако не дође до тога, ако се не постигне консензус и не пружи прилика до приватних улагања нће доћи. Дакле, та улагања се нису догодила на Косову због реакције у парламенту у вези са дозволом за експлоатацију ресурса угља - рекао је пензионисани генерал, који је предводио ваздушну кампању НАТО-а против српских и црногорских циљева 1999. године.

Он је подсјетио да већ инвестира у Румунији и Бугарској, те да тражи прилику за улагања у Црну Гору.

Подсјећања ради, прије годину дана скупштина Косова је одложила одобрење захтјева владе Косова да компанији Енвидити обезбиједи лиценцу за испитивање енергетских минерала на Косову.

Енвидити енерџи Косово је фирма коју води Кларк, а компанија је заинтересована за подземну гасификацију угља на Косову и производњу синтетичког гаса, дизела и керозина. Првобитни захтјев за дозволу компанија је поднеијла 2013. године, за три лиценце, укупне површине од преко 3.400 километара. Пројекат укључује гасификацију подземног угља технолошким методама које омогућавају производњу синтетичке нафте (дизела), хемијским процесом гасификације угља, кроз употребу напредних технологија.

Енвидити очекује да повећа почетну производњу од 1.200 барела горива дневно на 20.000 барела, првобитним инвестирањем 15 милиона долара, да би инвестиција достигла пет милијарди долара.

Извор: Спутњик