latinica  ћирилица
21/10/2017 |  09:58 ⇒ 14:35 | Аутор: РТРС

СДС је од почетка био против акциза, Шаровићеве тврдње неистините

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је најобичнија лаж тврдња потпредсједника СДС-а Мирка Шаровића да "за СДС није био проблем да разговара о акцизама, али уз одређене бенефите за пољопривредни сектор кроз плави дизел", јер је СДС од почетка био против акциза.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

"То је наобичнија лаж јер су они од почетка били против акциза, мада би се од Мирка Шаровића, који је гувернер у ЕБРД испред БиХ, очекивало да зна чему служе акцизе и зашто се на њима инсистира", рекла је Цвијановићева на питање Срне да прокоментарише Шаровићеву изјаву федералним медијима "да су они у СДС-у говорили да није проблем да се разговара о акцизама, али да је потребно направити одређене бенефите за пољопривредни сектор кроз плави дизел".

Она је истакла да је Шаровића најбоље демантовао његов страначки колега Младен Босић, који је својевремено рекао да измјене закона о акцизама не долазе у обзир са или без рјешења о плавом дизелу.

"О томе колико је СДС дезорјентисана партија најбоље говори то што нису у стању да координишу ставове и изјаве чак ни у најужем партијском руководству", рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је нагласила да је Влада Републике Српске дефинисала рјешење по којем би у случају доношења овог закона по додатних 10 милиона КМ било обезбијеђено и за аграрни буџет Српске и за Фонд здравственог осигурања Републике Српске, а управо су то СДС, ПДП и НДП настојали зауставити.

"Уосталом, они су за Републику Српску тиме зауставили 150 милиона КМ од ММФ-а и 80 милиона КМ од ЕБРД-а, а одуговлачењем ратификације и 160 милиона КМ из три програма Свјетске банке", рекла је Цвијановићева.

Она је појаснила да ће од тога ће већу штету имати ФБиХ јер повлачи много више ових средстава од Српске, али се стално фокус вјештачки држи на Републици Српској.

"Моја порука је једноставна - ако њима тај новац не треба, онда не треба ни нама у Републици Српској", закључила је предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

Извор: Срна