latinica  ћирилица
21/10/2017 |  10:26 | Аутор: РТРС

Велику пријетњу Европи представљају повратници са ратишта

Њемачки министар унутрашњих послова Томас де Мезјер упозорио је на све већу пријетњу од џихадиста из "Исламсе државе" који се враћају у Европу након губитка великог дијела територија у Сирији и Ираку.
Томас де Мезијер - Фото: AP
Томас де МезијерФото: AP

Пријетња коју представљају повратници са ратишта у Сирији и Ираку те пропаганда џихадиста на интернету биле су главна тема дводневног састанка Групе Г7 на малом италијанском острву Искија.

"Након успјеха у борби против `Исламске државе` припремао се за наредне пријетње, а то су да се веома радикализовани, прекаљени у борбама џихадисти из зона сукоба враћају у своје матичне државе у Европи", нагласио је Де Мезјер.

Он је истакао да ће посебна пажња бити усмјерена на размјену информација о повратку страних бораца јер ће кривично гоњење против случних појединаца бити једино могуће уз податке шта се дешавало на терену у Сирији и Ираку.

"Уз посебну забринутост примјећујемо да, уз поразе `Исламске државе`, џихадисти користе интернет како би охрабрили своје симпатизере да врше терористичка дјела у европским земљама и широм планете", истиче се у заједничком саопштењу министара из након састанка.

Састанку су присуствовали и представници свих већих интернетских и медија повезаних са друштвеним мрежама попут "Гугла", "Мајкрософта", "Фејсбука" и "Твитера".

Извор: Срна