latinica  ћирилица
21/10/2017 |  15:20 ⇒ 22/10/2017 | 12:30 | Аутор: РТРС

Додик: Опозиција удара на пет стубова на којима функционише Српска (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је опозиција почела да опструише рад парламента Српске, "ударајући" на ту институцију, на министра полиције, Радио-телевизију Републике Српске, предсједника Републике и Владу, односно пет стубова на којима живи и функционише Српска.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

На питање да појасни своју изјаву да је опозиција у Републици Српској добила пет милиона марака да дестабилизује ситуацију прије избора наредне године, Додик је рекао да је од обавјештајне службе добио још прије шест-седам мјесеци информацију да постоји неки сценарио да се "нешто учини како би се елиминисала власт у Српској, односно СНСД", партија чији је он предсједник, јер "опозиција нема шансе на изборима".

У сценарију који је, каже Додик, тада прочитао, било је написано да по сваку цијену треба изазвати ванредне околности, а то значи ванредну ситуацију.

"Не могу да тврдим да ли је то тако или није, али оно што се догађа има елементе сценарија на који су ме упозоравале обвештајне службе", рекао је Додик за Танјуг.

Говорећи о актуелној ситуацији у БиХ, Додик истиче да Срби сарађују са Хрватима у БиХ, те да ова два народа не угрожавају међусобно интересе једни другима, мада има несугласица.

"Али, односи између Хрвата и Бошњака су дугорочно лоши, а евентуална пресуда Хашког трибунала у случају Јадранко Прлић и остали, којом се Хрватска оптужује да је одговорна за организовање злочиначког подухвата на територији БиХ за вријеме рата само ће поткријепити тај раскол", истакао је Додик.

Додик је навео да се права Хрвата у БиХ масовно угрожавају, од њихове политичке воље до злоупотребе Устава, али с обзиром на то да је Хрватска сада ушла у ЕУ и да више не мора да ћути, она сада отворено помаже Хрвате у БиХ.

Он сматра да Срби у БиХ не смију да прихвате да Бошњаци могу да "мајоризирају Хрвате", јер би тако унапријед дали сагласност да то могу да чине и њима.

"Антиуставне и антидејтонске су тврдње бошњачког члана предсједништва Бакира Изетбеговића, како је његов отац Алија, тобоже, након смрти оставио бригу о БиХ турском предсједнику Реџепу Тајипу Ердогану", изјавио је предсједник Српске Милорад Додик у интервју за Танјуг.

Додик је поручио да Бакир Изетбеговић може да говори у своје име, али не у име цијеле БиХ.

Изетбеговићи могу да дају Ердогану само оно што лично имају, "јер су у Турску и однијели све што су покрали током рата", поновио је предсједник Српске.

Алија Изетбеговић је за Србе био и остаће ратни злочинац, рекао је Додик и подсјетио како је тадашњи високи представник у БиХ Педи Ешдаун, чекао да Алија умре, како би изјавио да је, тобоже, истрага за ратне злочине против њега била у завршној фази, али да га је смрт спријечила да оде у Хаг.

"Он није представљао Србе никада, он није био никада избор Срба. За њега су гласали муслимани када је постао члан Предсједништва. Он никада није био предсједник БиХ, он је био предсједавајући Предсједништва, а то је једна сасвим друга опција и другачије од онога како се он представља. Он се лажно представља", категоричан ке Додик.

Коментаришући писање хрватских медија, уочи посјете предсједника Хрватске Колинде Грабар Китаровић Русији, да Хрватска помало страхује због његових личних односа са Москвом, Додик каже да је "Хрватска бирала своју политику, да се сврстала у ЕУ и НАТО пакт, уз одлуку о увођењу санкција Русији".

"Немају ниједан разлог да се мене плаше, али треба да објасне Русији такву политику", рекао је Додик.

Према његовом мишљењу, кључно питање је како је дошло до те посјете, а он сматра да је разлог "Агрокор" и чињеница да су руске банке ту уложиле огроман новац, а да им Хрватска то сада оспорава, што Русија као и све велике државе, неће дозволити.

"Лијепо је отићи у Русију, мени је увијек лепо, ја тамо немам тешке теме, али мислим да они који имају тешке теме, да је требало да дају одговоре који нису нимало једноставни", каже Додик и додаје да, према његовом мишљењу, Китаровићева није особа која у име Хрватске може да да одговоре које тражи Русија.

Извор: СРНА