latinica  ћирилица
21/10/2017 |  16:19 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Живе само 500 метара од посла и остварују право на превоз! (ВИДЕО)

Умјесто пријеко потребних реформских закона, Савјет министара БиХ све чешће посеже за "реформским" одлукама. И то оним којима цементира небројене бенефите за устоличене у бх. институцијама.
Накнаде за превоз - Фото: РТРС
Накнаде за превозФото: РТРС

Посљедња таква одлука односи се на накнаде за превоз до посла и назад. У Службеном гласнику већ је објављена и у примјени је од 1. октобра.

Ако за законе на које их је и Брисел обавезао немају довољно руку, не мањка им за властите бенефите - "скројене" у властитим кабинетима. Бх. "реформисти" у министарским фотељама, чврсто су одлучили да реформишу градски, приградски и међуградски саобраћај. Бар онај дио који се односи на више од 22.000 запослених у институцијама БиХ .

Након што су средином године, послије краткотрајног - осмочасовног "аскетског" возања, озаконили могућност цјелодневне и цјелоноћне употребе службених аутомобила, позабавили су се накнадама за превоз запослених до радног мјеста. И назад –кући! И "аскетски" су објелоданили – на овај бенефит право имају сви они који су од радног мјеста удаљени, за администрацију енормних, 501 метар.

Плаћати људе за то што су 500 метара удаљени од радног мјеста је ван сваке памети. У овако пренапрегнутој социјаној ситуацији и мантри о умањивању трошкова јавне администрације донијети Одлуку да неко на врло високу плату мјесечно добије још 300 марака на путне трошкове, у најмању руку није етично, чак иако је по закону", рекао је Адис Араповић из ЦЦИ-ја. 

А одлуком министара - "реформиста" управо је та неетичност озакоњена. И то до детаља. Министарски калкулатор се усијао. Рачунали су "реформисти" за сваки нови километар – нову, већу накнаду. 300 марака добијаће сви они који су од радног мјеста удаљени 50 километара и више. Услов је само да на посао долазе – и да при томе не користе службено превозно средство. Бар не званично.

Ови "наши" очигледно не могу! Јер да је другачије не би "обарали" све могуће рекорде растрошности! И не би институцијама БиХ требало више од 3.500 службених аутомобила – насупрот примјера ради европске силе – Њемачке – која ни хиљаду нема. Не би им, умјесто 8, радно вријеме виртуелно трајало 24 часа. И не би накнаде за превоз биле веће од пензија, или чак плата за оне срећнике који уопште раде.

"То није поштено према великој већини пензионера који примају испод 400 КМ пензије. То ово друштво не може дуго трпити, прије или послије та ће социјална бомба да експлодира", додао је Араповић.

Бомба је одавно експлодирала у џеповима пореских обвезника. У парампарчад разнијела уштеђевину! Плату и пензију "разнесе" и прије него је добију. Но, за то у "панцир" заогрнути "реформисти" не хају. Тврде како ће, посљедњом одлуком чак и уштедјети - бар два процента од енормних 29 милиона марака колико годишње за возање потроше. Ако је и тако, колико су тек могли да уштеде да су калкулаторе баждарили према потребама грађана! А не само према властитим!?