latinica  ћирилица
21/10/2017 |  16:28 ⇒ 22/10/2017 | 11:23 | Аутор: РТРС

Ко је одговоран због неусвајања акциза – институције БиХ или ентитети? (ВИДЕО)

За тренутну блокаду измјена Закона о акцизама криво је непостојање сагласности влада Републике Српске и Федерације БиХ о предложеном тексту закона, тврди предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић. Предсједница Владе Српске, Жељка Цвијановић у изјави за агенцију Срна Звиздућу одговара - Сва одговорност у вези са измјенама закона о акцизама, је на вама, јер немате подршку у Представничком дому парламента БиХ.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Звиздић тврди да одговорност за тренутну блокаду у вези са измјенама Закона о акцизама лежи на "међустраначком тандему" састављеном од ентитетских министара финансија из СНСД-а и ХДЗ-а.

"Управо гласовима тих министара у Управном одбору Управе за индиректно опорезивање једнострано је усвојено рјешење за које је јасно да нема парламентарну подршку, јер акцизе усмјерава у буџетску потрошњу, а не у нову изградњу путева", додао је Звиздић.

Жао ми је ако сам нечим увриједила предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића говорећи да одговорност за реформски застој лежи на институцијама БиХ, гдје је његова партија на власти, каже премијерка Српске. Само је, каже, побројала чињенице, међу којима и ту да Звиздић нема парламентарну већину, јер су му се светили неки од његових властитих посланика. Чињеница је , каже Цвијановићева, и то да он и Мирко Шаровић имају најтјешњу сарадњу и да је штета што њихове реформске приче нису постале реформска стварност. Влада Српске функционише неупоредиво боље него што је то случај са Савјетом министара и за разлику од њега , има парламентарну већину и у континуитету је стабилна, наглашава Цвијановићева.

"Пошто је то тако, институционална криза о којој Звиздић прича, у Републици Српској не постоји. Ми уопште не пребацујемо одговорност са себе на ниво БиХ, нити за тим има потребе, јер је Република Српска своје обавезе давно извршила, али није БиХ. Звиздића би требало подсјетити да смо и својим гласовима, иако смо опозиција на нивоу БиХ, настојали помоћи да БиХ остане на линији аранжмана договорених са међународним партнерима, али није ишло управо зато што нема довољно гласова из ФБиХ", истакла је Цвијановић.

 Чињеница је, додаје Цвијановићева, и да ратификације важних програма са Свјетском банком чекају у парламенту БиХ, да нема средстава ЕБРД-а, те да се на нивоу БиХ опструише и механизам координације. 

"Чињеница је и да њих на нивоу БиХ странци упорно мазе, али да ни то не помаже. Чињеница је и то да смо ми у Влади Републике Српске европским интеграцијама посвећени практично, а они на нивоу БиХ само декларативно", нагласила је премијерка Српске.

На Звиздићев позив да се припреми Закон о акцизама који може проћи у парламенту БиХ, Цвијановићева каже, нема ништа против и поручује му да такав припреми и обезбиједи већину. Ако му треба подршка из Републике Српске, а рјешење нам одговара, ми ћемо то подржати, поручила је Цвијановићева.