latinica  ћирилица
22/10/2017 |  09:23 | Аутор: РТРС

Данас отварање 62. Међународног сајма књига у Београду

Међународни сајам књига у Београду данас ће отворити академик Српске академије наука и умјетности /САНУ/ Миро Вуксановић, а присутнима ће се у име земље почасног госта обратити и аустријски писац и публициста Карл-Маркус Гаус.
Београд, 62. Међународни београдски сајам књига - Фото: СРНА
Београд, 62. Међународни београдски сајам књигаФото: СРНА

На овогодишњем 62. Сајму књига, према најави организатора, очекује се учешће близу 500 излагача, од којих ће више од 50 бити из иностранства.

У фокусу Међународног сајма књига у Београду биће савремена књижевност на њемачком језику, а заједничким наступом представиће се земље њемачког говорног подручја - Њемачка, Аустрија, Швајцарска и Лихтенштајн, у својству почасног госта.

Осим домаћих издавача из Србије и земаља почасних гостију, посјетиоцима београдског сајма књига представиће се и издавачи из Анголе, Бјелорусије, БиХ, Индије, Ирана, Јапана, Канаде, Кине, Македоније, Румуније, Русије, Турске, Украјине, Хрватске, Црне Горе, Чешке и Уједињених Арапских Емирата.

На посебном штанду представиће се и издавачи из Републике Српске, који су репрезентативно свечано отварање штанда заказали за сутра у 12.00 часова.

Пропратни програм овогодишњег Сајма књига - трибине, те тематске изложбе, биће усмјерене на актуелне теме проистекле из домаће издавачке продукције и јубилеје европске и српске историје и културе, саопштено је из Прес службе Сајма књига.

У наредних седам дана пажња ће бити усмјерена на јубилеје - 800 година од крунисања Стефана Првовјенчаног, 250 година од рођења Филипа Вишњића, 125 година од рођења Иве Андрића, 150 година од смрти Шарла Бодлера, 100 година од смрти Владислава Петковића Диса и Милутина Бојића, 170 година од Његошевог "Горског вијенца" и 50 година од издавања романа "100 година самоће" и "Дервиш и смрт".

У оквиру Сајма традиционално ће бити додијељене и награде за издаваче у Србији, Награда за издавача из дијаспоре, те награда "Доситеј Обрадовић" страном издавачу за континуирани допринос у објављивању и промоцији српске књижевности.

Овогодишњи Сајам књига одржава се под слоганом "Кључ је у књигама", који подсјећа на универзалну вриједност литератире и значај књижевног стваралаштва за формирање естетских вриједности каквима човјечанство тежи.

На Београдском сајму биће одржан и 48. Сајам образовања и наставних средстава, те Сајам информисања, комуникација и маркетинга.

Међународни сајам књига за посјетиоце биће отворен данас од 10.00 часова, док је за 18.00 часова заказано свечано отварање.

Радно вријеме Сајма од сутра до петка биће од 10.00 до 20.00 часова, док ће у петак, суботу и недјељу, 27, 28. и 29. октобра бити отворен за посјетиоце од 10.00 до 21.00 час.

Извор: СРНА