latinica  ћирилица
22/10/2017 |  09:36 | Аутор: РТРС

Политичка криза због дроге, министар полиције оптужен

Случај бившег албанског министра унутрашњих послова Самира Тахирија, оптуженог за корупцију и трговину дрогом, подијелио је и парламент у Тирани.
Тирана - Фото: ФОНЕТ
ТиранаФото: ФОНЕТ

Парламент је због тога на захтев тужилаштва расправљао о томе да ли да се Саимиру Тахирију укине посланички имунитет и дозволи његово хапшење.

Мандатско-имунитетни одбор гласао је за то да се два извештаја упуте парламенту која ће пленарну седницу одржати у среду.

Посланици владајуће Социјалистичке партије тог одбора су најавили да ће предложити парламенту да одобри захтев Канцеларије тужилаштва за тешка кривична дела да се Тахирију забрани путовање у иностранство, да се одобри претрес његове куће и имовине и да буде у обавези да се јавља полицији.

Представници опозиције су, међутим, поручили да ће парламенту упутити други извештај којим се посланици позивају да одобре захтев Канцеларије да Тахири буде ухапшен и да се изврши претрес његове куће.

Тужилаштво истиче да има основа за сумњу да је Тахири био умешан у кријумчарење дроге док је обављао функцију министра, пренела је албанска агенција АТА.

Наводи се и да је групом кријумчара руководио његов рођак ког су почетком недјеље ухапсиле италијанске власти.

Тахири одбацује оптужбе, тврдећи да је цијели процес против њега политички.

"Нећу да идем у затвор само зато што (бивши премијер Саљи) Бериша жели да ме уклони с пута. Беришу би требало позвати за свједока. Нећу да идем у затвор да бих доказао да нисам возач камиона или да нисам зарадио пет милиона евра у прва три мјесеца службовања као министар. Отворен сам за истрагу, али нисам спреман да идем у затвор само зарад неких људи који су измакли правди. Нема разлога да идем у затвор као политички затвореник", казао је Тахири.

Албански тужиоци су у четвртак затражили од парламента да укине Саимиру Тахирију да би могли да га испитају поводом оптужби за корупцију и трговину дрогом.

Та мјера, како констатује Ројтерс, представља ударац социјалистичкој влади премијера Едија Раме имајући у виду да је Тахири, који је био министар унутрашњих послова четири године све до марта, предводио напоре за реформу полицијских снага и да је у почетку био успјешан у прекиду производње канабиса на југу земље 2014. године.

Тужиоци наводе да желе да га испитају након што је ове недјеље у Италији ухапшен Албанац Моиси Хабилај, на основу оптужби у вези са дрогом.

Хабилај је у низу телефонских разговора, које је прислушкивала италијанска полиција, а објавили италијански и албански медији, рекао да је Тахири редовно зарађивао велику количину новца од плаћања дроге.

Тахири се тим поводом у среду обратио парламенту рекавши да је погрешио што је продао свој ауто Хабилају, далеком рођаку, али је порицао било какву другу везу с њим.

Он тврди да је "жртва лажних информација које шире криминалци".

Извор: Б92, Танјуг