latinica  ћирилица
22/10/2017 |  11:02 ⇒ 13:09 | Аутор: РТРС

Индијци представили раскошно културно насљеђе (ВИДЕО)

Плесом и музиком на сцени Музеја "Стара Херцеговина" Индијци су представили раскошно културно насљеђе поводом седамдесете године од стицања независности. Ово је била прилика да уговоре наставак сарадња са културним установама у Фочи.
Индијска култура у Фочи - Фото: РТРС
Индијска култура у ФочиФото: РТРС

Фочаци су са одушевљењем уживали у звуцима класичне музике чије утемељење сеже у древно вријеме.Изводећи неколико композиција умјетници Рајеш Гангани и Саби Тот пренијели су дио раскоши музичког стваралаштва традиције која се огледа у стотинама вијекова.

Богата је и плесна традиција Индије.Публика је уживала у покретима и музици која прича причу.

"Плес се зове Катак, што значи прича. Дакле ово је плес који се састоји из цјелина који причају причу", објаснила је  професорица плеса Сомиа Шукла.

Индијци одушевљени публиком најављују наставак сарадње која је озваничена недавним дводневним боравком у Фочи нерезидентног амбасадора у БиХ Рахула Чабре.

"Договорили смо се да она буде настављена и догодине када ћемо имати и неке друге умјетнике који ће понудити неки нови вид сарадње", истакао је начелник Фоче Радисав Машић.

Осим у Фочи Индијска амбасада из Будимпеште вечери културе поводом седам деценија независности уприличила је и у Бањалуци, Сарајеву и Мостару.