latinica  ћирилица
22/10/2017 |  11:31 | Аутор: РТРС

Дастис изражава наду да ће народ занемарити инструкције власти

Шпански министар спољних послова Алфонсо Дастис изразио је данас наду да ће, уколико Мадрид крене у суспензију аутономије региона, народ Каталоније занемарити инструкције локалног руководства.
Мадрид, Шпанија (Фото: Flickr/Freddy Fam) -
Мадрид, Шпанија (Фото: Flickr/Freddy Fam)

"Све што Влада покушава да учини и то нерадо је да врати правни и Уставни поредак, али и регулативе Каталоније", рекао је Дастис.

Према његовим ријечима, Мадрид ће да установи власти које ће се бринути о свакодневним питањима Каталоније у складу са законима и правима региона.

"Надам се да ће сви занемарити био какве инструкције које регионалне власти планирају да дају јер неће имати правна овлаштења за то", додао је Дастис.

Шпански премијер Маријано Рахој изјавио је јуче да ће у Каталонији ограничити овлаштења парламента, распустити Владу и расписати изборе у року од шест мјесеци.

Рахој је истакао да је његова Влада донијела ову одлуку без преседана ради повратка закона и како би се осигурало да су регионалне институције неутралне те да се гарантује рад јавних служби и економска активност.

Шпански премијер је одржао састанак Владе скоро три седмице након што је у Каталонији одржан референдум.

Мадрид тврди да је гласање илегално, али предсједник Каталоније Карлес Пуђдемон истиче да је добио мандат за проглашење независности.

Извор: СРНА