latinica  ћирилица
24/10/2017 |  11:53 ⇒ 11:56 | Аутор: РТРС

Од овог биљног додатка, али и једног јела, можете добити рак јетре!

Иако се на хомеопатију гледа као на бенигни додатак медицини, неки су препарати заиста опасни по здравље...

Сваки лијек може бити и отров, изрека је која се показала тачном и овај пут.

Наиме, научници су открили како биљни додаци прехрани који се често узимају као суплементи за побољшање стања организма не само да могу бити опасни, већ могу и изазвати рак, пише "Aj-Ef-El sajens".

Наиме, биљни додаци који садрже АА киселину (арахидонска киселина) повезани су са карциномом јетре из узорака прикупљених у болницама широм свијета.

АА киселина се најчешће налази у врстама биљака које у хомеопатији олакшавају зачеће или убрзавају процесе зацјељивања.

Студија објављена у часопису "Science Translation Medicine" открила је како је чак 78 одсто узорака рака прикупљених у Тајвану има разликовну мутацију повезану с изложености АА киселине.

Научни тим прегледао је 98 посто узорака хепатоцелуларног карцинома, најчешћег типа рака јетре и најчешћег узрока смрти код људи с цирозом.

У Кини је пронађено око 47 одсто узорака с "потписима" АА мутације, у Кореји око 13 одсто, док вриједности за САД и Европу износе око 4,8 одсто.

Мања учесталост случајева везе између карцинома и АА киселина из биљних додатака у западном свијету објашњава се тиме што се у тим дијеловима свијета мање троше биљни суплементи с тим саставом.

Научници сада апелују на строжу контролу биљних лијекова, провјере састава суплемената прије куповине и стављања ознаке упозорења на производ, а неки се чак залажу и за потпуну забрану тих додатака.

Међутим, како је тржиште алтернативних лијекова у државама често посве нерегуларно, чини се како је тако нешто немогуће очекивати.

Јело од којег се добија рак јетре

Доктор на Тајланду покренуо је нову кампању којом покушава да спријечи људе да једу локално јело које их може убити.

Подстакнут смртним случајевима својих пацијената, покушава да едукује људе да постоје огромне опасности од конзумирања обожаваног деликатеса који садржи сирову рибу.

Јело је познато под називом "кои пла", а тај јефтин оброк припрема се мљевењем сирове рибе и мијешањем са зачинима и лимуновим соком и посебно је популарно у најсиромашнијој регији Тајланда, Исану.

Једу га милиони људи, а доказано је како може имати смртоносну нуспојаву, може узроковати појаву рака јетре код оних који га једу.

Бизарно велика појава рака јетре у регији

Проблем није у сировој риби, већ у паразитским црвима који често живе у њима. Ти су паразити толико распрострањени, а јело толико популарно, да је учесталост рака јетре у покрајини Исаан бизарно висока.

У ствари, одговорна је за око 50 одсто свих малигних обољења мушкараца у Исану, у поређењу с појавом рака јетре у свијету код мушкараца, која износи 10 одсто.

Међутим, није лако увјерити људе да се подвргну тестовима, као што их није лако увјерити да их њихово вољено јело сасвим сигурно убија или им барем значајно скраћује живот.

Традиционално се одупиру промјенама, као и једноставном начину заштите свог здравља, кувањем рибе, што доказано убија паразите, али и уништава толико познат укус.

Извор: Прва, sputniknews