latinica  ћирилица
24/10/2017 |  15:50 ⇒ 19:10 | Аутор: РТРС

Рано откривање карцинома дојке најбољи пут ка излијечењу (ВИДЕО)

Октобар је мјесец борбе против карцинома дојке, па је тим поводом удружење "Нада" у Требињу организовало низ активности у циљу подизања свијести о овој болести и њеној превенцији.
"Заједно смо једно" - Фото: РТРС
"Заједно смо једно"Фото: РТРС

Годишње се у Републици Српској открије око 400 нових случајева оболијевања од малигних болести, а код жена је најчешћи управо карцином дојке. Због тога је важно стално истицати значај редовних прегледа, а један од начина је и широка јавна кампања какву спроводи удружење "Нада" у Требињу.

Жене које су побиједиле болест поручују да је рано откривање карцинома дојке најбољи пут ка излијечењу.

- Све жене морају да знају да се болест у 99 одсто случајева лијечи ако се открије на вријеме открију, да преглед не боли и да не треба да се плаше - каже Деса Кнежевић.

Удружење "Нада" покренуло је низ активности у оквиру кампање којом желе да јавности укажу на опасност од карцинома дојке, али и значај превенције.

Предсједница Удружења Ковиљка Комненић каже да су превентивни прегледи и промотивне активности организоване и у руралним срединама.

Од карцинома дојке не оболијевају само жене. На подручју источне Херцеговине само у посљедњој години забиљежена су и три случаја обољења код мушкараца.

Трошкове лијечења обољелих од карцинома сноси Фонд здравственог осигурања, каже Валерија Лакић, директорка требињске филијале Фонда.

У оквиру кампање удружења "Нада " дониране су постељине и пешкири онколошком одјељењу Болнице Требиње, а на градском тргу организована је подјела едукативних брошура.