latinica  ћирилица
24/10/2017 |  18:39 | Аутор: РТРС

У олупини пронађен досад најстарији инструмент за навигацију

Предмет пронађен у олупини брода у мору у близини Омана представља најстарији познати примјерак неког навигационог инструмента.
Астролаб - Фото: Screenshot
АстролабФото: Screenshot

Поморски археолози тврде да је ријеч о астролабу, инструменту који су морнари некада користили за мјерење висине сунца таком њихових путовања. Вјерује се да инструмент датира из периода између 1495. и 1500. године.

Астролаб је пронађен 2014. године у олупини португалског истраживачког брода који је потонуо током олује у Индијском океану 1503. године. Брод се звао "Есмералда" и био је дио флоте коју је предводио португалски истраживач Васко да Гама, прва особа која је директно пловила из Европе према Индији.

"Велика је привилегија пронаћи нешто овако ријетко, нешто историјски важно, нешто што ће археолози проучавати", изјавио је за Би-Би-Си Дејвид Мернс, вођа тима који је пронашао астролаб.

Бронзани диск има пречник од 17,5 мм, а тањи је од 2 мм. У почетку се није могло видјети ништа значајно на њему, али су ласерским скенирањем на Универзитету Ворвик касније откривене ознаке на ивицама диска. Морнари су уз помоћ њега могли да мјерити висину сунца изнад хоризонта у подне и одреде своју локацију.

Астролаби су веома ријетки, а ово је укупно 108. који је икад пронађен.

Извор: Б92