latinica  ћирилица
25/10/2017 |  08:34 ⇒ 08:37 | Аутор: РТРС

Како да се засладите без трунке бијелог шећера?

Само прави зависници од слаткиша знају како је кад вам "падне шећер". Многи су спремни да обуставе све што раде, како би отишли до фрижидера или продавнице по своју дозу слатког.
Слатко - Фото: РТРС
СлаткоФото: РТРС

Ипак, нутриционисти кажу да жељу за слаткишима понекад можете да задовољите и уз помоћ намирница које не садрже нимало конзумног шећера.

Ово су неке од њих:

1. Цимет: Кад вас "ухвати" жеља за слатким, у обичну кафу додајте кашичицу цимета. Иако овај зачин није сладак, наш мозак га повезује с десертима попут колача и пита, те тако креира илузију слаткоће. Можете да га додате и у овсену кашу или јогурт.

2. Екстракт ваниле: Кап-двије екстракта ваниле трансформисаће укус напитака и хране у непоновљиви гастрономски доживљај.

3. Банане: Пробајте мафине, палачинке или патишпање у које ћете умјесто шећера додати једну изгњечену банану. Ово воће с високим постотком фруктозе засладиће ваш десерт и дати му сочност.

4. Карамелизовани лук: И слана јела траже шећер, поготово кад је потребно да уравнотежите киселост соса од парадајза или горчину патлиџана. Зато, кување обавезно започните динстањем црвеног лука, који је природно сладак. Важно је да лук динстате на умјереној температури дуже вријеме, тачније док не добије лијепу смеђу боју.

5. Дашак цитруса: Готово да нема хране коју мало исцјеђеног сока од цитрусног воћа попут поморанџе неће “поправити“.

Додајте овај слатко-горки сок питама од бобичастог воћа, супама и преливима за салате, а можете и да га користите и за кисељење поврћа.

Извор: Дневник.рс