latinica  ћирилица
25/10/2017 |  11:35 ⇒ 13:31 | Аутор: РТРС

Приједор- Од сриједе вакцинација против грипа (ВИДЕО)

У Хигијенско-епидемиолошкој служби у Приједору сутра почиње вакцинација против грипа. У Дому здравља сваке године против грипа вакцинише се око хиљаду људи, међу којима је највише пензионера.
Вакцинација - Фото: илустрација
ВакцинацијаФото: илустрација

Октобар је најповољнији период за вакцинисање против грипа, с обзиром на то да су сада респираторне  инфекције најизраженије. У Приједор је стигло око 1.500 вакцина против грипа. Пракса је показала да се највише вакцинишу хронични болесници и особе старије од 65 година.

Сваке године против грипа се вакцинише више од хиљаду Приједорчана, а вакцина кошта 18 марака. Пацијенти који су на дијализи, као и друге категорије становништва ослобођени су плаћања партиципације коју обезбјеђује Фонд здравственог осигурања и Институт за јавно здравство.

Према ријечима епидемиолога Милице Отковић, накнаду за партиципацију не плаћају пацијенти који болују од дијабетеса, те дјеца обољела од цистичне фиброзе плућа.

Љекари упозоравају да грип није безазлена болест, поготово за лица са хроничним обољењима. Стога, препоручују вакцинацију као превентивну мјеру.