latinica  ћирилица
26/10/2017 |  08:20 | Аутор: РТРС

Шта се све може десити кад хормони "подивљају"?

Докторица Сања Тољан, љекарка с дугогодишњим искуством у лијечењу хормоналног дисбаланса, у својој књизи "Чудесна моћ хормона" описује бројна стања на чију појаву утиче поремећај хормона.
Илустрација (Foto: Thinkstock) -
Илустрација (Foto: Thinkstock)

Ако осјећате да немате снаге, опада вам коса, имате низак либидо, гојите се, а не претјерујете у храни и уопштено осјећате да сте слабог здравља, можда би требало да преконтролишете хормоне.

Др Сања Тољан, стручњак за хормоне и ауторка најновије књиге "Чудесна моћ хормона" у издању Самиздата Б92, за Б92.нет описала је на какве све болести утиче хормонска неравнотежа, али и како на њих утичу наше навике.

* Дјелује да се у данашње вријеме све већи број болести приписује стресу. Зашто је то тако?

-Ми смо научени да ствари тумачимо као стресне. Много слушамо о стресу. Он нам је као неки кућни љубимац који нам узима енергију, али га опет морамо имати јер нас чини живим и покретним. За многе болести данашњице још није пронађен узрок, па се каже: "то је од стреса".

Акутни стрес није проблем за нас, него хронични стрес. Наше тијело је научено да се добро носи с акутним стресом и када стрес прође, ми смо опет у реду. Хронични стрес је онај о којем говоримо као опасном. Стрес који никада не пролази остаје у нашој глави. На здравље лоше утиче хронично висок кортизол, док у акутном стресу долази до одбрамбене реакције, мобилизовања свих органских система и рјешења проблема.

* Све више жена пати од синдрома полицистичних јајника. Који су узроци?

Полицистични јајници, за разлику од многих болести женског гениталног тракта, имају свој узрок, а то је резистенција на инсулин, па их је једноставно излијечити. Смањењем нивоа инсулина у крви стање се врло брзо нормализује. Лијек је исхрана на бази намирница ниског гликемијског индекса - испод 50. Гарантујем да нема дјевојке која неће оздравити таквим приступом. Јајници, тироидна жлијезда и панкреас су врло повезане па рјешавањем проблема инсулина, тј. панкреаса, најчешће добро дјелујемо на јајнике, али и на штитну жлијезду.

* Како прогестерон утиче на тумор дојке – једне од највећих пошасти савременог доба и како се тај хормон доводи у равнотежу?

Карциноми дојке су страх и трепет и неправедно се повезују с хормонима. Ткиво дојке је хормонски јако активно, ћелије имају рецепторе за хормоне и када се почне развијати тумор, он је хормонски означен. Међутим, он не настаје због хормона - хормони су се једноставно тамо нашли. Превише је распрострањено мишљење да од хормона можеш добити рак. То су старе теорије, које су мање-више демантоване новим сазнањима. Данашња модерна медицина тежи индивидуалном третирању пацијента па ће у будућности многе теорије и алгоритми који су се примјењивали код свих подједнако, морати поновно да се преиспитају. Већ сада пребољели карцином дојке у неким случајевима није препрека за узимање хормонске допунске терапије.

Постоје теорије да гестагени имају већи утицај на настанак карцинома дојке од рецимо естрогена, који немају, док нпр. прогестерон штити дојке од тумора. Морате знати да смо сви ми индивидуе и да свака болест има више узрока. Хормони најчешће нису узрок и њиховим узимањем жене и мушкарци се балансирају, осјећају млађе и боље и смањују своје шансе за настанак рака или било које болести.

Извор: Б92