latinica  ћирилица
26/10/2017 |  19:25 | Аутор: РТРС

Колико тачно више једемо када се не наспавамо?

Већ знате да више једете ако се не наспавате, а ево колико калорија више унесете током дана послије лошег сна...
Храна (Фото: Thinkstock) -
Храна (Фото: Thinkstock)

И врапци знају да је неспавање лоше за здравље - не само да се осјећате лоше сљедећег дана, већ је несаница повезана и са гомилањем килограма. Истраживања су утврдила и колико тачно калорија више унесете када нисте довољно спавали.

Анализирањем података добијених из 11 различитих студија, утврђено је да људи који не спавају довољно током дана у просјеку унесу 385 калорија више него обично.

Истраживање је показало и да нисмо склони да тог дана, након непроспаване ноћи, више вјежбамо да бисмо потрошили калорије, тако да је сасвим извјесно да ће се тих око 400 калорија више наталожити.

Очигледно је да се учесници студије нису држали својих уобичајених навика у исхрани када нису наспавани, па су, осим што су уносили више калорија, уносили знатно више масти, а мање протеина.

Постоји и објашњење зашто због несанице уносимо више калорије и нема везе са "будни смо више сати, логично да више једемо" теоријом.

Наиме, недостатак сна утиче на рад хормона, посебно на лептин и грелин, који су задужени за апетит. Осим тога, ова студија је показала да мањак сна може да "појача мотивацију да узмемо храну као награду", кажу аутори истраживања. Другим ријечима, сва она "лоша" храна коју волите тада изгледа још примамљивије.

Наравно, разумљиво је да сви имамо ноћи када лоше спавамо и није ништа страшно ако се то деси повремено. Међутим, истраживања показују да око 40 одсто људи не спава довољно, односно спава мање од препоручених седам до девет сати током ноћи. А, ако константно недовољно спавате, онда ћете редовно уносити 385 калорија више, што може да доведе до гомилања килограма, али и повећаног ризика од разних болести, попут дијабетеса типа 2, хипертензије, срчаних болести...

Зато, ако можете, било би добро да спавате најмање седам сати током ноћи, здравље ће вам бити захвално.

Извор: Мондо