latinica  ћирилица
29/10/2017 |  12:24 ⇒ 12:57 | Аутор: РТРС

Предак тираносауруса живио и на југу Африке!

Фосилни отисци огромних стопала дугачких 57 сантиметара показују да је огромни диносаурус месождер живео у јужним дијеловима Африке прије 200 милиона година, у вријеме кад је већина диносауруса-грабљиваца била средњег раста.
Кајентапус је имао стопало са три прста дуго 57 сантиметара - Фото: РТС
Кајентапус је имао стопало са три прста дуго 57 сантиметараФото: РТС

Научници су описали отиске стопала пронађених у древном речном кориту у Лесоту, држави на југу Африке, и процијенили да је диносаурус којег су назвали Kajentapus Ambroholohali био дуг око девет метара.

Нису пронађене никакви фосилни остаци попут костију, али, како археолози истичу, отисци су открили много о животињи. Утврђено је да је реч о огромном тероподу - двоножном месождеру из групе диносауруса којима су касније припадали дивовски тираносаурус и гиганотосаурус. Из теропода су се касније развиле и птице.

Постоје други фосилни отисци стопала из Пољске који указују на то да је теропод сличне величине насељавао суперконтинент Лауразију отприлике у исто време. Фосилни остаци теропода сличне величине датирају тек из раздобља 30 милиона година касније, наводи палеонтолог Фабијен Нол.
Кајентапус је живео у раном периоду јуре одмах након масовног изумирања гмизаваца који су живели у претходном геолошком периоду тријасу, кад су се диносауруси први пут и појавили.

"Наше откриће потврђује хипотезу да су велики тероподи постојали релативно рано у својој еволуцији, али очигледно не пре раздобља које означава прелаз из тријаса у јуру", истакао је палеонтолог Фабијен Нол из шпанске фондације "Динополис" и Универзитета у Манчестеру.

Отисци стопала пронађени су на месту које је некада било речно корито.

"Ријеч је о првом доказу постојања веома великог месождера који се кретао подручјима којима су доминирали разни биљоједи, сваштоједи и много мањи диносауруси-грабљивци", објаснила је палеонтолошкиња Лара Скисио са Универзитета у Кејптауну у Јужноафричкој Републици.

Извор: РТС, Plos One