latinica  ћирилица
30/10/2017 |  10:53 | Аутор: РТРС

Жене у свијету све дерпесивније, мушкарцима болест скраћује живот 11 година

Депресивни људи живе краће-открили су канадски научници, а Британци указују да мушкарци током борбе са депресијом смањују животни вијек, просјечно, за седам до 11 година.
Илустрација - Фото: flickr.com
ИлустрацијаФото: flickr.com

Током шездесетогодишњег периода, у три наврата, научници су пратили повезаност менталног здравља и смртности код 3.410 одраслих особа - од 1952. до 1967. године, од 1968. до 1990. године и од 1991. до 2011. године.

Повећан ризик од преурањене смрти због посљедица депресије у свакој деценији евидентиран је код мушке популације, а након деведесетих година прошлог вијека и код жена.

Повезаност депресије и краћег животног вијека показала се снажнијом у периоду након депресивне епизоде. Из тога су научници закључили да се бар дио података може измијенити након ефикасног лијечења.

Дугогодишње истраживање показало је да су особе код којих се депресија јављала у више наврата биле у лошијој позицији, због чега је веома важно да овај ментални поремећај буде на вријеме откривен и лијечен, а треба водити рачуна и спријечити враћање болести.

Показало се да највећи број преурањених случајева смрти заправо није директно повезан са менталним поремећајем, већ са оним што настане као посљедица депресије, попут, на примјер, срчаног удара.

Депресија се годинама повезује са низом здравствених проблема, дјелимично због тога што може узроковати физиолошке промјене у организму, те доприноси нездравим навикама, попут - лоше исхране, физичке неактивности, пушења и претјераног конзумирања алкохола.

Канадска студија потврдила је повезаност депресије и преурањене смрти као посљедице гојазности, пушења и претјераног конзумирања алкохола.

Код мушкараца обољелих од депресије изгледи за преурањену смрт били су готово три пута већи на почетку студије, али временом су се смањивали, те су на крају студије пали за 52 одсто.

Код обољелих жена ризик од преурањене смрти као посљедице депресије временом је растао. На почетку студије су код обољелих жена изгледи за преурањену смрт износили осам одсто, а на крају су се повећали чак на 51 одсто, чиме су се жене изједначиле са мушкарцима.

Раније изведена студија научника са Оксфорда показала је да борба са депресијом скраћује живот колико и пушење - просјечно за седам до 11 година.

У 2006. години, слична студија је показала да људима који пате од тешке депресије животни вијек може бити скраћен за 13 до чак 31 годину, наводе научни портали.

Извор: СРНА