latinica  ћирилица
30/10/2017 |  17:12 ⇒ 31/10/2017 | 15:40 | Аутор: РТРС

Живот на селу спречава прерану смрт и чува здравље

Једна студија је потврдила да су људи који живе у областима окруженим бујним растињем и отвореним просторима мање склони депресији од оних који живе у градовима. Истраживање је доказало да они који имају слободан приступ пољима и дрвећу имају 16 одсто нижу стопу смртности од оних који живе у урбаним џунглама.
Село - Фото: РТРС
СелоФото: РТРС

"Све је више доказа, и они су веома чврсти, да људу који живе у заједницама могу да напредују само кад имају приступ природи. Свима нам је у животу потребна природа, она нам даје слободу и помаже да живимо здравије, па ипак се заједнице у градовима рутински одвајају од природе у свом окружењу, а то гуши њихово благостање", рекао је Роби Блејк из организације "Пријатељи земље Европе", један од иницијатора истраживања.

Ево неколико конкретних чињеница истраживања.

Истраживања су показала да се особе које су оперисале бешику, а које су могле кроз прозор да гледају лишће и дрвеће, опорављају брже од оних који могу да виде само зид. Такође, особе које су могле да гледају кроз прозор имале су мање постоперативних компликација и требало им је мање лијекова против болова.

Истраживања са Харварда су утврдила да људи који живе у великим градовима имају 12 одсто већу стопу смртности него они који живе у областима гдје су им доступне зелене површине. Проучавања обављено на 110.000 жена показало је да оне које живе у урбанизованим областима имају већи ризик од рака и обољења дисајних органа. А оне које су живјеле у зеленијем окружењу имале су 13 одсто мању стопу смртности од рака, а 37 одсто мању стопу смртности од обољења дисајних органа.

Истраживања показују да шетња или трчање природним зеленим површинама смањује депресију, бијес и умор, а побољшава пажњу у односу на оне који шетају или трче у вјештачком окружењу.

Извор: Спутњик