latinica  ћирилица
31/10/2017 |  08:15 | Аутор: РТРС

Мед јесте здрав, али не претјерујте

Шећер је, ипак, шећер. Чак и кад је из меда...
Мед - Фото: илустрација
МедФото: илустрација

Мед јесте здрава замјена за шећер, такође, здрава је замјена и за "здраве" заслађиваче са "нула калорија", али иако је у питању природна посластица, која је без сваке сумње здрава, ипак не би требало да претјерујете, јер се и он сматра "додатим шећером", објашњава нутрициониста Анђела Лемонд.

- Лако је претјерати са количином, нарочито ако мед додајете директно у смутије, овсене каше и слично, не обраћајући пажњу на то колико сипате - каже нутрициониста Тори Армул.

Ако претјерате, смијеши вам се исто што и ако једете чоколаду сваки дан - вишак килограма, повишен ризик од дијабетеса, пропадање зуба и тако редом, пошто мед садржи много фруктозе.

С друге стране, мед је укусан и здрав и требало би да буде дио уравнотежене исхране.

- Важно је само да водите рачуна о порцијама, и да ограничите унос шећера, па и оног из меда - објашњава Армул.

Генерално, дневно не би требало да уносите више од 24 грама шећера у току дана, не рачунајући онај из воћа и млијечних производа. "Преведено" у мед, то значи једна, једна и по кашичица у току дана и мирни сте.

- Једна кашичица меда садржи око 64 калорије и 17 грама шећера. То вам можда не дјелује као велика количина, али то је више од половине дневних потреба - објашњава Армул.

Дакле, дневно не би требало да једете више од једне и по кашичице меда, и то под претпоставком да вам је то једини извор додатих шећера, што је мало вјероватно.

Извор: Мондо