latinica  ћирилица
02/11/2017 |  08:52 ⇒ 08:55 | Аутор: РТРС

Да ли можете имати вишак килограма и бити потпуно здрави?

Нова студија показује да чак и они са вишком килограма или гојазни без здравствених компликација имају много веће шансе да развију болести срца него њихови вршњаци који немају проблема са килажом, пише "Њујорк тајмс.
Илустрација - Фото: илустрација
ИлустрацијаФото: илустрација

Питање које се често поставља је да ли је могуће бити фит и здрав иако са вишком килограма и да ли је, без обзира на килажу, могуће избјећи ризик срчаног удара?

Та идеја да је могуће бити потпуно здрав са вишком килограма већ дуго је контроверза и док бројни експерти тврде да је физичка активност кључна, многи доктори сумњају у концепт који не узима у обзир килажу.

Није важно да ли гојазни људи имају проблема са дијабетесом, високим крвним притиском ии холестеролом или не, то стање се назива "метаболички здрава гојазност". Све док имају вишак килограма, они спадају у групу људи који имају повишен ризик од шлога, за 50 процената већи ризик од развијања коронарне срчане болести, и дупло већи ризик од развоја слабости срца, него они који немају вишак килограма и сличан метаболички систем.

Они који су метаболички здрави, али се сматрају гојазнима, имају тридесет процената већи ризик од развоја коронарне болести срца у поређењу са вршњацима нормалне тежине који су метаболички здрави.

"На крају, метаболички здрава гојазност не постоји. Гојазност није бенигно стање", каже др Риши Калејачти са Универзитета Бирмингем.

Критичари студије кажу да није узет у обзир животни стил, што значи да она не узима у обзир посљедице начина исхране. Такође, гледан је индекс тјелесне масе, тј. однос висине и тежине, који, међутим не разликује мишиће од масноћа. Студија није узела у обзир ни физичку активност или форму испитаника.

Друге студије откриле су вишу стопу развоја слабости срца код гојазних појединаца, каже др Карл Лави, са Васкуларног института у Њу Орлеансу. Али, када је ријеч о коронарној болести срца, студије које су узеле у обзир и тежину и форму пацијената показале су да је "фитнес много важније од гојазности", бар за умјерено гојазне, каже доктор.

"За велики број људи који имају вишак килограма или су умерено гојазни, мислим да то не мора да буде лоша судбина, све док су у форми, каже др Лави. "Они који су метаболички здрави, гојазни и озбиљно активни, могу да смање ризик од развоја кардиоваскуларних болести."

Ипак, они који имају нормалну тежину, али имају само један фактор ризика као што је дијабетес, висок крвни притисак или висок холестерол имају много већи ризик за развој коронарне болести срца него здрави гојазни људи.

"Порука је увијек 'изгубите килограме', али чак и када сте нормалне тежине, доктор би могао да каже 'вјежбајте и храните се правилно', али ако имате ове метаболичке абнормалности, ви сте у већем ризику од болести, и можда вам је потребна интезивнија промјена животног стила - не да изгубите килограме, већ да побољшате здравље."

Извор: Недељник.рс