latinica  ћирилица
03/11/2017 |  21:12 ⇒ 21:37 | Аутор: РТРС

Десет најбезбједнијих земаља у случају трећег свјетског рата

Све интензивније тензије између Сједињених Америчких Држава и Сјеверне Кореје тјерају на размишљање о томе шта нам је чинити у случају ескалације већег сукоба глобалних размјера...
Трећи свјетски рат - Фото: илустрација
Трећи свјетски ратФото: илустрација

У случају избијања трећег свјетског рата можда би ове земље могле бити сигурно уточиште за оне који би њиме били директно погођени, бар ако се може судити по ономе што показује Глобални индекс мира (Global Peace Index), ранг-листа степена безбједности, којом су обухваћене 163 државе свијета.

Канада

Налази се на осмом мјесту листе најбезбједнијих земља свијета. На истом мјесту је била и прошле године са оцјеном 1,1 од могућих 5 (нижа оцјена означава виши степен безбједности).

Данска

Иако би Данска, као земља већином окружена морем и чланица НАТО, могла да трпи посљедице конфликта, она под својим сувернитетом има и делеки и велики регион - Гренланд.

Исланд

Географски, Исланд нема границе ни са једном државом, што значи да би због своје удаљене локације могао да остане ван зоне конфликта.

А, будући да има оцјену 1, то га чини једном од најбезбједнијих локација у случају глобалног конфликта.

Јапан

На 10. мјесту, Јапан је успио да се ушуња у 10 најбезбједнијих земаља за 2017. годину.

Због степена милитаризације, унутрашње сигурности и одсуства учешћа у међународним конфликтима, ова земља је добила оцјену 1,4. Мада ће, вјероватно, близина Сјеверне Кореје и њених ракетних проба утицати на пад са ове позиције.

Чешка

За разлику од земаља ЕУ, које су већ искуслиле тероризам, у Чешкој Републици није било терористичких напада. Због тога је ова земља пласирана на високом шестом мјесту листе.

Аустрија

Ова алпска држава налази се на четвртом мјесту листе, са оцјеном 1,5.

Словенија

Сусједна Словенија дуго није била укључена у дуготрајније конфликте већих размјера.

Број термалних, соларних и хидро извора електричне енергије је у порасту, што значи да та земља, у случају конфликта, не би морала да се ослања на увоз струје.

Нови Зеланд

Као и Словенија, Нови Зеланд је самодовољан када је енергија у питању, будући да више од 50 одсто укупне енргије долази из хидро-извора.

Други битан фактор је плодна земља, веома погодна за узгајање различитх врста усјева.

Предност Новог Зеланда је и његова удаљена и "завучена" локација.

Португал

Трећа држава на листи је Португал. Та земља је током Другог свјетског рата била неутрална, а ни касније није учествовала у сукобилма.

Швајцарска

Позната је по својој неутралности, као и планинама које је окружују и представљају природне бедеме против освајча.

На листи Глобалног индекса мира за 2017. Швајцарска заузима девето мјесто.

Извор: express.co.uk/Б92