latinica  ћирилица
06/11/2017 |  22:17 | Аутор: РТРС

У Србији од почетка октобра педесетак обољелих од малих богиња

У Србији је од почетка октобра регистрован 51 случај малих богиња, најмлађа обољела особа има три мјесеца, а најстарија 43 године, саопштио је Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут".
Мале богиње (илустрација) -
Мале богиње (илустрација)

У саопштењу се наводи да је највећи број обољелих старији од 20 година, те да их је чак 94 одсто невакцинисано, непотпуно вакцинисано или непознатог вакциналног статуса.

Од укупног броја обољелих, 60 одсто је било хоспитализовано или је хоспитализација у току, а од тежих компликација малих богиња регистрована је упала плућа код три особе.

Центар за контролу и превенцију болести Завода за јавно здравље у Косовској Митровици пријавио је 23. октобра Батуту епидемију малих богиња на територији Косова и Метохије са већинским српским и неалбанским становништвом.

Једино вакцинисање ММР вакцином може да спријечи ширење малих богиња у предшколским установама, порука је са данашњег скупа о теми "Истина о ММР вакцини и вакцинацији", уз поруку да трећина дјеце предшколског узраста у Београду није вакцинисана против малих богиња.

Епидемиолог Предраг Кон каже да је у школама слика повољнија него у вртићима, те да је 90 одсто дјеце примило другу дозу ММР вакцине која се добија са навршених седам година живота.

Извор: СРНА