latinica  ћирилица
07/11/2017 |  13:02 | Аутор: РТРС

Перје, нокти, љуштуре, жлијезде... То једемо сваки дан

Да ли волите антифриз у бомбонима, нокте у колачима или телећи желудац у сиру? Нисте никада то јели? Баш напротив, велика је вјероватноћа да управо то једете сваки дан!

Такозвани Е бројеви за многе су енигма, али иза њих се често крију, у најмању руку, необични додаци. У храни тако могу да се нађу дијелови перја, ноктију, косе, љуштуре инсеката или восак добијен шишањем овце.

"Не желим да слушам. Боље да не знам", најчешће су реакције када људима објашњавате шта се све налази у намирницама. Брза храна коју данас претежено конзумирамо, углавном није појам здравог или нутритивно вредног, али је листа додатака фасцинантна.

Међу најчешћим адитивима је тзв. Е 904 или шелак. Добија се из излучевина женки тропских ваши Kerria Lacca. Осим за полирање намјештаја, користи се и у посластицама, бомбонама, чоколади, кафи у зрну. Функција му је полирање.

Управо је он заслужан за то што је храна привлачна, глатка и сјајна. Његова примјена иде тако далеко да се користи и као премаз помоћу кога воће или поврће изгледа свјежије.

Ако пожелите да купите салату јер је дресинг божанствено бијеле боје, прочитајте декларацију. На њој можда пише Е 171 или титанијум диоксид. Њиме се избјељује пластика, керамика, козметика, али и жвакаће гуме, бомбоне и дресинзи за салату.

Дијамантско-плава боја у прехрамбеној индустрији се добија прерадом сирове нафте. Такозвани Е 133 присутан је у производњи слаткиша и украса за колаче.

Облога желуца тек рођене телади може да се нађе у сиревима. Тај састојак се зове ренет. Данас, међутим, научници раде и на лабораторијским, односно вјештачким и биљним верзијама.

И желе за торте и гумене бомбоне праве се искувавањем животињских костију, говеђих и свињских, али и од свињске коже.

Желатин није адитив, али је редован додатак при згушњавању и желирању џемова, воћних јогурта, месних посластица. Ланолин ћете наћи у дјечјим мастима и козметичким производима за његу тијела, али и у жвакаћим гумама. Ријеч је о жутом воску који се добија из овчје вуне, а луче га лојне жлијезде посебно узгојених оваца.

Сладоледи су укуснији ако у њима има више излучевина из даброве аналне жлијезде које појачавају арому.

Е 920 или Л-цистеин је аминокиселина која се налази у длакама, ноктима или перју. У прехрамбеној индустрији се користи у производњи брашна. Иако се добија екстракцијом из животињске длаке или из перја, научници, срећом, проналазе и нове методе производње генетским инжењерингом. Адитива Е 920 има у пекарским производима, колачима, кексу... И нема законског ограничења код његове употребе. Перја и ноктију можете да поједете колико желите.

Диоксид силицијума или Е 551 природно је средство против згрудњавања прехрамбених производа. Додаје се у полутврде и тврде сиреве, има га у додацима исхрани, зачинима... Ријеч је о природном минералу који се употребљава у производњи стакла из кварцног пијеска, а наћи ћемо га и као прашкасти силикагел у новој обући.

Лијепа црвена боја у воћним јогуртима, слаткишима, бомбонима, џемовима или месним прерађевинама најчешће потиче од Е 120, кармина или кохинеала. Тај додатак је посебно занимљив јер се добија из мљевених инсеката. Тачније, иза те јарко црвене боје крију се алуминијске соли карминске киселине, коју производе женке кошениле, биљне ваши. Различитим хемијским процесима, боја се вади из оплођених и осушених женки тих инсеката. Дозвољен дневни унос ограничава се на 5,0 мг/кг тјелесне тежине, с обзиром на то да постоје назнаке да у вишим концентрацијама може да изазове алергије.

Вјероватно су вам познати многи производи у којима се користи пропилен-гликол. Ријеч је о састојку антифриза, индустријских боја, тканина, амбалажа, лијекова или козметичких препарата.

Постоји и нешто што се зове пропан-1,2-диол-алгинат или Е 405. Ријеч је о синтетичком једињењу које се користи као згушњивач и емулгатор у безалкохолним освјежавајућим напицима, код финих пекарских производа, глазуре, масних емулзија, бомбона и за бројне друге прехрамбене производе. У организму се разграђује на пропилен-гликол, а његова употреба је ограничена јер превише шкоди здрављу.

Извор: Б92, 24sata.hr