latinica  ћирилица
07/11/2017 |  16:49 | Аутор: РТРС

Ово је опасно колико и пушење

Пет ствари за које никада не бисте рекли да су опасне колико и пушење. Али, зато је наука ту, да нам скрене пажњу на ствари које би нам иначе промакле.

Пушење је једна од најнездравијих навика, а опет је много оних којима пролази "понедјељак за понедјељком", а они настављају да пуше... Ипак, ствари се крећу набоље, америчка статистика каже да је проценат одраслих особа које пуше са 42 одсто, колико је био 1965. године, опао на 15 одсто у 2015.

Али, постоји још много опасних навика, много ризичних понашања која су погубна колико и уживање у дуванском диму, о којима се много мање говори него о штетности пушења.

Ево шта вам још може "доћи главе":

Усамљеност

Нова истраживања показују да је друштвена изолација једнако штетна по здравље, као и пушење или брза храна на примјер.

Друштвене мреже и све рјеђе виђање "уживо" с пријатељима довели су до тога да усамљеност поприми размјере епидемије. А ефекат усамљености на скраћење животног вијека једнак је оном који изазива 15 попушених цигарета дневно, каже др Џулијен Холт Лунстад са Бригам универзитета.

Дуготрајно сједење

"Сједилачки" начин живота повећава ризик од различитих типова канцера, показало је истраживање спроведено 2014. године, преноси британски Индипендент.

Свака додатна два сата сједења у току дана повећавају ризик од рака дебелог цријева, ендометријума, рака плућа, и то без обзира на то да ли особа током дана вјежба. Чак и уз редовно вјежбање, сједење дуже од осам сати у току дана повећава ризик од различитих обољења.

Недовољно сна

Од различитих врста поремећаја сна пате милиони људи широм свијета. Стручњаци из Свјетске здравствене организације упозорили су још 2015. године да хронична неиспаваност подиже ризик од можданог удара и инфаркта у истој мјери као и свакодневно пушење.

Соларијум

Иако нам соларијум дјелује као "сунчање у контролисаним условима", то је далеко од истине. Стручњаци су још 2014. године доказали да претјерано коришћење соларијума изазива више случајева рака коже него што пушење изазове случајева рака плућа.

Нездрава исхрана

Прерађена храна са високим удјелом додатих шећера и засићених масних киселина утиче на развој потенцијално смртоносних болести колико и пушење.

Студија из 2016. показала је да ризик од смрти повезан са лошом и неквалитетном исхраном надилази оне од алкохола, дроге, упражњавања сексуалних односа без заштите и дувана заједно.

Извор: Мондо