latinica  ћирилица
08/11/2017 |  10:10 | Аутор: РТРС

Заказала држава: Кели бјежао из установе за ментално обољеле

Девин Патрик Кели, који је убио 26 особа у баптистичкој цркви у Сатерленд Спрингсу у Тексасу, накратко је побјегао из установе за ментално обољеле особе у Новом Мексику 2012. године, саопштено је из америчке полиције.
Девин Патрик Кели (Фото: CNN Newsource) -
Девин Патрик Кели (Фото: CNN Newsource)

У извјештају се наводи да је Кели једном ухваћен када је донио оружје у авио-базу Холоман у Новом Мексику и да је том приликом пријетио смрћу надређеним официрима.

Кели је осумњичен и за сексуално напаствовање 2013. године у Њу Бронфелсу, 56 километара од Сатерленд Спрингса, гдје је извршио напад у недјељу, 5. новембра.

Полицијски извјештаји показују да су пропуштене барем три прилике да се Келију раније забрани приступ оружју, прије него што је извршио напад у на цркву и убио 26 људи.

Власти су саопштиле да је Кели себи одузео живот, након што је бјежао од грађана послије напада и доживио саобраћајну незгоду.

Из Снага ваздушне одбране САД је саопштено да је Кели био смјештен у притвор након што је напао бившу супругу, а њеном сину ударцима нанио фрактуру лобање.

У саопштењу се наводи да Снаге ваздушне одбране нису унијеле Келијев досије у федералну базу података, као што је то прописано правилима војске, а што би Келију онемогућило куповину оружја, преноси АП.

Да је Кели био осуђен за сексуални напад, вјероватно би га и то спријечило да купи оружје, с обзиром на то да према федералном закону оружје не може посједовати онај ко је због неког кривичног дјела осуђен на више од годину дана.

Локалне власти у Ел Пасу су саопштиле да је Кели био смјештен у установу за ментално обољеле особе у Санта Терези у Новом Мексику, али да је одатле побјегао, након чега га је полиција пронашла на аутобуској станици у Ел Пасу у јуну 2012. године.

Окружни тужилац Џенифер Тарп је изјавила да је за сексуални напад сазнала прије него што је у понедјељак, 6. новембра, АП објавио извјештаје.

"Тај случај никада није представљен нашој канцеларији", рекла је Тарпова.

Извор: Срна