latinica  ћирилица
08/11/2017 |  10:16 ⇒ 16:03 | Аутор: РТРС

Хаг манипулише Младићевим здрављем; Жупљанин тражи љекаре из Српске

Притворски љекар Паулус Фалке тражио је у уторак од генерала Ратка Младића да потпише одобрење да се његови снимци главе дају радиологу из Холандије на анализу.
Ратко Младић  (Фото: thecoolimages.net) -
Ратко Младић (Фото: thecoolimages.net)

Како "Новости" сазнају, Младић је то одбио и тражио да га искључиво прегледају српски љекари.

Генералов син Дарко Младић сматра да на овај начин љекари покушавају да манипулишу здравственим стањем његовог оца, пошто је радиолог из Србије већ утврдио да је имао неколико можданих удара, а да му је глава у Холандији снимана без контраста, што је далеко испод сваких стандарда успостављања дијагнозе.

Младићев бранилац Драган Иветић каже нам и да љекари Младићу често преносе неистине у притвору, попут оне да докторима из Београда неће бити дозвољено да га прегледају.

- Није нам јасно зашто то раде, јер је суд одобрио посјету, али још чекамо термин - каже нам Иветић, који генерала посјећује једном недјељно у притвору. - Младић је све лошије и лошије, јер га лијече погрешно. Да је овај предмет у САД, могли бисмо кривично да тужимо љекаре због тога, али у Трибуналу они имају имунитет. Предсједник суда мора да се сагласи, али на више наших захтјева да се преиспита њихов рад, суд ћути.

Иветић наводи и да све вријеме управа крије Младићеве налазе, а суд на њихове притужбе не реагује.

- Младић има висок притисак, а мјесец дана нисмо добили ниједан његов снимак или анализу. Он има право на увид у своје лијечење, али му то дозвољавају тек са вишемјесечним закашњењем.

Бањалучки неуролог Владо Ђајић изјавио је Срни да тим љекара Универзитетског клиничког центра Републике Српске још није добио одобрење Хашког трибунала да у притворској јединици прегледају и утврде здравствено стање Стојана Жупљанина, који је у септембру имао два мождана удара.

"Нису нам још дали одобрење, па и даље чекамо. За сада немамо никакву информацију ни када бисмо могли да добијемо одобрење. Све што су од нас тражили из Хашког трибунала, када је ријеч о документима, лиценцама, сертификатима, ми смо попунили", рекао је Ђајић, који је вршилац дужности генералног директора УКЦ-а Српске.

Жупљанин је раније лично позвао доктора Ђајића да дође у Хаг и да са осталим љекарима утврди његово здравствено стање.