latinica  ћирилица
08/11/2017 |  11:39 | Аутор: РТРС

Игор Мандић опет разјарио десничаре и дијелове клера у Хрватској

Хрватски писац, есејиста и књижевни критичар Игор Мандић поново је тема острашћених и пријетећих коментара на хрватским порталима, пошто је гостујући на Хрватској радио-телевизији изнио ставове о смрти који се не допадају католичком клеру и рекао да независна Хрватска пропада.
Игор Мандић - Фото: Screenshot
Игор МандићФото: Screenshot

Након гостовања у емисији "Недјељом у два", у којој је представио свој "Предсмртни дневник", Мандић је говорио о породичним трагедијама и припреми за смрт, успут понављајући своја ујерења о повезаност Срба и Хрвата као народа.

Након тога, суочио се са лавином увреда десничара на порталима и онлајн издањима новина.

Парафраза да је "национализам посљедње утичиште хуља" разјарила је десницу, а признање Мандића да је као прави хедониста пропио новац који је одвојио за своју сахрану, односно да се са супругом почастио добрим ручком и пићем од тих пара, изазвало је гнушање увријеђених католичких вјерника.

Мандић је деценијама важио за једног од највећих познавалаца хрватске и југословенске књижевности и одржавао присне везе са највећим српским и другим писцима на простору бивше земље.

Бујица мржње, гадости и глупости на Мандићев рачун у коментарима по друштвеним мрежама, слично интонирана као реаговања на недавну смрт још једног значајног хрватског интелектуалца Славка Голдштајна, потврђује мисао Умберта Ека, који је у 14 тачака објаснио како препознати фашизам у настанку, наводи хрватски портал "Индекс".

На првом програму ХРТ-а на сат времена појавио се слободномислећи интелектуалац и говорио о разним релевантним темама, које су сасвим супротне свакодневним "истинама" и флоскулама у којима живи хрватско друштво, што је изазвало револуцију мржње у десничарским круговима.

Извор: Срна