latinica  ћирилица
08/11/2017 |  11:54 ⇒ 15:21 | Аутор: РТРС

Кошарац: Рјешење за кршење Дејтона је независност Српске

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац рекао је данас да независност Републике Српске јесте рјешење уколико се настави са кршењем Дејтонског споразума, што је својим одлукама чинио високи представник, али и институције БиХ уз подршку високог представника и дијела међународне заједнице.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Коментаришући јучерашњи извјештај високог представника Валентина Инцка о стању у БиХ пред Савјетом безбједности УН, Кошарац је оцијенио да је његово понашање у БиХ већ дужи временски период проблематично и да изазива различите врсте политичких тенденција.

"Извјештај је врло неутемељен и једностран, а високи представник сада обавља позицију лобисте бошњачких политичких елита у БиХ на начин да користи прилику да кроз извјештаје у Савјету безбједности УН промовише оно што је политичка потреба Бошњака у БиХ", рекао је Кошарац.

Он сматра да у земљи која жели да има кандидатски статус нема потребе за постојањем високог представника.

"Високи представник нема никакав кредибилитет с обзиром да је омогућио различите врсте тумачења Дејтонског споразума и да су, уопште, високи представници на различите начине, кроз различите облике дјеловања онемогућавали да се Дејтонски споразум тумачи онако како пише", нагласио је Кошарац, који је и шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Он је подсјетио да су високи представници у континуитету вршили "криви превод" Дејтонског споразума и омогућавали да мимо дејтонских овлаштења јачају одређене институције БиХ која нису дејтонско рјешење.

Кошарац је истакао да је све то интензивно рађено када је на власти био СДС и ПДП у заједничким институцијама.

Он је поручио да очигледно да је високи представник лобиста бошњачких политичких елита.

Кошарац каже да земљи која је на европском путу не треба ОХР.

- С обзиром на то да нема реаговања из странака тзв. СзП-а, њима очито одговара извјешта Валентина Инцка у УН-у, изјавио је Кошарац за РТРС.

Он каже да су Високи представници и раније погрешно тумачили Дејтон, а и сада одлуке у БиХ утичу ОХР и странци у Уставном суду БиХ.