latinica  ћирилица
08/11/2017 |  14:13 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

"Буџет Српске за наредну годину биће развојни"

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће буџет Српске за идућу годину бити нешто већи од овогодишњег и структурисан да одговори свим потребама и законским обавезама Српске. Нагласио је да ће буџет за 2018. годину бити развојни и да ће у новембру бити усвојен у форми приједлога.
Милорад Додик, предсједник Републике Српске - Фото: РТРС
Милорад Додик, предсједник Републике СрпскеФото: РТРС

"Имамо стабилне приливе, без обзира на недостатак пројекта са Међународним монетарним фондом. Нашли смо начин да будемо потпуно ликвидни. Плате се редовно исплаћују, као и подстицаји за пољопривреду, а и пензије су повећане", рекао је Додик.

Предсједник Српске навео је да је у претходне двије године потрошено много новца да би биле саниране посљедице поплаве 2014. године, која је "однијела више од двије милијарде КМ материјалних добара".

"Данас у Српској не постоји ниједан објекат који није обновљен, ниједан мост, школа, вртић, трафостаница, пруга или маистрални пут. Све смо то обновили. Наравно људске животе не можемо вратити и за њима треба да жалимо", рекао је Додик.

Он је истакао да су за то била потребна издвајања из буџета у прошлој години због чега се није било могуће бавити другим питањима.

Додик: Кориговати границу са Србијом код Штрпца и код Бијељине

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да су Србија и Српска једно и да је мање важно гдје ће граница "бити повучена".

"Ми у својој подсвијести не признајемо ту границу, али формално гледано у међународно-правном смислу, она постоји. Ми ћемо бити на страни добрих рјешења и оно што је интерес Србије веома ћемо уважавати", рекао је Додик .

Он сматра да границу између БиХ и Србије треба кориговати тако што би дио у Штрпцима и на другим мјестима виталним за функционисање инфраструктуре у Србији требало да буде припојен тој земљи, као и да треба исправити рјешење
код Бијељине, гдје је Дрина својим током ушла више на територију Србије, готово 150 метара од граничног прелаза.

"Ми смо спремни да то урадимо. Ту немају шта да раде ови из Сарајева. Ако ми из Републике Српске то прихватимо, они треба да верификују. Позивам их на то", рекао је Додик.

Он је додао да ће за два дана у Београду бити одржана заједничка сједница савјета за спровођење Споразума о специјалним везама Србије и Српске, као и сједница двије владе.

Додик је нагласио да у Сарајеву треба да прихвате да су права на том мјесту искључиво Републике Српске и Србије, а само у формалном смислу БиХ.

"Парламентарна већина су Српској је стабилна"

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је парламентарна већина у Српској стабилна и да ради свој посао, што се показало и на посљедњој сједници Народне скупштине. Коментаришући изјаву предсједника ДНС-а Марка Павића да је лидер Уједињене Српске Ненад Стевандић препрека коалицији СНСД-а и ДНС-а, Додик, који је и предсједник СНСД-а, рекао је новинарима у Невесињу да нема никаквих проблема у коалицији, као ни са ДНС-ом.

"Стевандић води своју аутентичну политику и на страни је добрих рјешења за Републику Српску. Ми у том погледу немамо ниједан проблем, ни са ДНС-ом, ни са Стевандићем", навео је Додик.

Он је позвао на потпуно јединство у Републици Српској.

Додик о протесту студената

Предсједник Републике Српске Милорад Додик апеловао је данас на све на Универзитету у Бањалуци да проблеме ријеше договором. Додик је рекао да није упознат са детаљима у вези са захтјевима студената Универизитета у Бањалуци, али да зна да студенти у Српској имају најбоље услове за студирање.

"Вјерујемо да водимо добру политику у високом образовању и да имамо добар концепт подршке студентском стандарду", рекао је Додик новинарима у Невесињу.

Наводећи да не зна шта се дешава између ректора и студената на Универзитету у Бањакуци, Додик каже да зна да студенти у Српској сада имају најбоље услове за студирање, да су урађени многи студентски домови и да су трошкови исхране најјефтинији у региону.

Извор: СРНА