latinica  ћирилица
08/11/2017 |  15:27 ⇒ 15:33 | Аутор: РТРС

Бански двор: Отворена архивска изложба о бану Милосављевићу

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић отворио је данас изложбу архивских докумената посвећену бану Светиславу Тиси Милосављевићу и обиљежавању 85 година постојања Културног центра Бански двор у Бањалуци.
Бањалука - Радојичић отворио изложбу архивских докумената - Фото: СРНА
Бањалука - Радојичић отворио изложбу архивских докуменатаФото: СРНА

Радојичић је истакао значај бана Милосављевића за новију историју Бањалуке, наводећи да је направио урбане обрисе града који ће остати вијековима иза њега.

"Лик бана Милосављевића, као симбола градитељства и војне компоненте, налази се и на грбу Града, који смо усвојили ове године", рекао је Радојичић новинарима у Бањалуци.

Директор Културног центра Бански двор Младен Матовић рекао је да је ова изложба посвећена дјелу и раду бана Милосављевића који је, осим што је први бан Врбаске бановине, човјек чија достигнућа остају трајна.

Он је напоменуо да је изложба организована у сарадњи са Архивом Републике Српске.

Архивски савјетник у Архиву Републике Српске Верица Стошић каже да је изложба "Бан Светислав Тиса Милосављевић и Бански двор у Бањалуци" подијељена у двије тематске цјелине.

"Прва цјелина по својој садржајниости посвећена је животу и раду човјека који је главни `кривац` за подизање двије монументалне зграде, а то су палата банске управе и палата банских двора, а то су данас Градска управа и Бански двор", појаснила је Стошићева.

Она је навела да је друга цјелина посвећена изградњи Банског двора и свим релевантним факторима који су учествовали у градњи.

Према њеним ријечима, циљ изложбе је да се кроз архивске документе и фотографије представи ко је боравио, живио и радио у Банском двору кроз његову историју, те његову културну и историјску улогу.

Културни центар Бански двор отворен је 8. новембра 1932. године, као сједиште бана Врбаске бановине Краљевине Југославије.

Као резиденција бана Врбаске бановине кориштен је до 1941. године. Током Другог свјетског рата унутрашњост објекта је девастирана, па је већи дио скупоцјеног намјештаја, слика и других предмета неповратно изгубљен.

По завршетку рата, двор је кориштен као војно и политичко сједиште. Од 1955. године, одлуком коју су донијеле тадашње градске власти, зграда се даје на управљање Дому културе, а од 1998. године званично постаје јавна установа културе под називом Културни центар Бански двор.

Извор: СРНА