latinica  ћирилица
08/11/2017 |  15:44 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Богданић о домовима здравља: Локалне заједнице морају бити активније

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је данас да се локалне заједнице и менаџмент у домовима здравља морају активније укључити у рјешавање проблема у овим здравственим установама.
Драган Богданић, министар здравља и социјалне заштите РС - Фото: СРНА
Драган Богданић, министар здравља и социјалне заштите РСФото: СРНА

Коментаришући штрајкове у појединим домовима здравља, Богданић је приликом посјете градилишту нове болнице у Источном Сарајеву рекао новинарима да су Фонд здравственог осигурања и Министарство здравља дозначили средства потребна за лијечење становништа, али нису у могућности да финансирају запошљавање.

"Проблем је у домовима здравља, гдје се није водило рачуна, па су неки запали у потешкоће", навео је Богданић и додао да Влада Српске и ресорно министарство учествују активно у тражењу рјешења, али начелници, локалне заједница и менаџмент морају преузети одговорност за руковођење здравственим установама.

Поновио је да основни проблем представља руковођење и организовање здравствене установе, као и прекомјерно запошљавање, те апеловао на све да схвате да су одговорни и да се односе као добри домаћини према домовима здравља.

Коментаришући иницијативу Удружења педијатара у Републици Српској да буду донесена законска рјешења у оквиру измјена Закона о здравственој заштити и да се брига о дјеци повјери до 15 године, а не као до сада до шесте, Богданић је најавио да ће се нацрт закона врло брзо наћи у Народној скупштини, те да је на посланицима да то размотре и дају сугестије и након тога усвоје закон.

Одговарајући на питање како ће бити сервисиран дуг Болнице Источно Сарајево према "Сарајево гасу", Богданић је навео да је Влада Српске дозначила 200.000 КМ и да ће наставити да помаже и ову и све остале болнице.

Извор: СРНА