latinica  ћирилица
08/11/2017 |  16:05 ⇒ 18:56 | Аутор: РТРС

Сјећање на 54 страдала радника Техничког ремонта Братунац и предузећа "Каолин" (ВИДЕО)

У знак сјећања на 54 страдала радника Техничког ремонта Братунац и предузећа Каолин у одбрамбено- отаџбинском рату, данас је откривен и освештан споменик и обиљежена крсна слава ове намјенске индустрије.
Братунац - Парастос - Фото: РТРС
Братунац - ПарастосФото: РТРС

Бранећи круг ремонтног завода и Републику Српску остаће упамћено да су 54 радника овог колектива дала свој живот, један од њих је и отац Слађане Стевић.

Стевићева истиче да је ово доказ да њихови најмилији који су дали живот за Српску, нису заборављени.

У ратним годинама, ремонт који се тада налазио у Хаџићима, био је под сталном опсадом и паљбом непријатеља. 1995. године НАТО агресор бомбардовао је ово предузеће.

"Када је граната пала, моја кћерка је добила гелере по леђима и од тога је умрла", каже Борислав Шакота из Братунца.

Споменик је симбол посвећености радника и љубави према овом колективу.

Славенко Ристић, генерални директор предузећа "Каолин" рекао је да се одала почаст погинулима који су дали живот и њиховим примјером покушава се да сви заједно дају све од себе.

Истовремено, на дан када Технички Ремонт обиљежава и крсну славу може се похвалити одличним пословним резултатима, уговорима и пословима на неколико континената.

Некадашњи гигант са преко 1.500 запослених основан је 1955 године. Након Дејтона, фабрика је премјештена у Братунац, 2014. године је приватизована и данас запошљава око 200 радника.