latinica  ћирилица
08/11/2017 |  16:27 ⇒ 09/11/2017 | 10:34 | Аутор: РТРС

Бурнa реаговања званичника Српске на Инцков Извјештај СБ УН-а (ВИДЕО)

Извјештај о БиХ високог представника Валентина Инцка, Савјету безбједности Уједињених нација, у којем је изнио низ тврдњи, усмјерених против Републике Српске, изазвао је бројне реакције. Уз Српску су поново стале руске диломате, а Москва Инцка оптужује за србофобију. Инцкове наводе најоштрије су осудили и домаћи политичари.
Реаговања на Инцков извјештај - Фото: РТРС
Реаговања на Инцков извјештајФото: РТРС

Валентин Инцко, наставио је да лаже о Српској, а није се ни осврнуо на Федерацију, нити на ниво БиХ гдје власт не функционише и гдје се не спроводи Реформска агенда-овако је предсједник Републике Српске, Милорад Додик коментарисао наводе високог представника изнесене пред Савјетом безбједности Уједињених нација.

Република Српска истакао је Додик, да су институције Српске доставиле свој извјештај, а да Инцков говори о наставку сатанизације Српске, њеног народа и руководства.

"Инцко је наставио да лаже о Српској. Све што је рекао о Српској је слагао. Очито купује вријеме и добру плату од 24.000 евра", истиче предсједник Српске, Милорад Додик.

Оштре осуде поступака и навода Валентина Инцка, могле су се чути и у самој сали УН-а. Замјеник сталног представника Русије при свјетској организацији Владимир Сафронков, најновији извјештај Инцка оцијенио је најнеобјективнијим у посљедњих осам година, те је Инцка оптужио за србофобију. Осуда и од руководства парламента Српске.

"Ако узмете све договоре који су били унутар БиХ почев од агенде па не знам шта све није било, Република Српска је истрајна у извршавању својих обавеза које су Уставом и законима дефинисане", рекао је Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

"То је ходограм који су користили муслиманске, касније бошњачке организације које су правиле причу о злочинцима и жртвама и причу о агресорима. Ово је 25 година послије рата и господин високи представник мора да изађе из те ратне сјенке", напомиње Ненад Стевандић, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске.

Да Инцко служи само једној стани у БиХ став је и лидера ДНС-а Марка Павића. Најновији извјештај УН-у још један је повод за сумњу да је високи представник у најмању руку лицемјеран став је лидера СП-а Петра Ђокића.

Марко Павић, лидер ДНС-а истакао је да Инцко служи оној групи земаља која су формирале суд у Хагу који суди само Србима, он је дио институције која жели само да суди Србима, и рекао је да не вриједи то коментарисати.

Осуда навода у Инцковом извјештају Уједињеним нацијама и од представника СНСД-а у Парламенту БиХ.

Сташа Кошатац сматра да наредни политички период мора бити период ревизије одлука високог представника, али и институција насталих неуставним путем. Настави ли се оваква пракса, истиче Кошарац, рјешење треба тражити у независности Републике Српске.

"Недозвољавамо више никакве одлуке које треба да доносе институције БиХ које штете институцијама Републике Српске и мислим да апсолутно немамо право да ћутимо о том питању, ако је рјешење независност Републике Српске и ако се наставе овакве тенденције немамо проблем да то кажемо. Да јесте независност Републике Српске рјешење ако наставе да крше Дејтонски митовни споразум", наглашава Сташа Кошарац, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Подсјетимо, у извјештају пред Савјетом безбједности, Инцко је истакао напредак БиХ у претходне двије деценије, али је истовремено говорио о "изазовима" који су остали у примјени Дејтонског споразума. Међу њима, Инцко је, слично представницима западних земаља, поменуо тешкоће у спровођењу политичких реформи, као и "активности и изјаве представника Републике Српске", које, према његовим ријечима, "доводе у питање будућност земље и оспоравају ауторитет државних структура".