latinica  ћирилица
08/11/2017 |  16:45 ⇒ 17:05 | Аутор: РТРС

Бијељина: Обновљена традиција "Купусијаде"

Традиција одржавања Митровданског вашара обновљена је ове године у Бијељини у организацији Акционарског друштва "Град", а у оквиру манифестације данас је своје производе представило више од 40 излагача.
Бијељина - Митровдански вашар - Фото: СРНА
Бијељина - Митровдански вашарФото: СРНА

 На простору Агротржног центра "Кнез Иво од Семберије" данас су се окупили излагачи из Семберије, Посавине и подмајевичког краја да оживе традицију, обичаје и старе занате, а бројним посјетиоцима представљена је и гастрокултура овог краја Републике Српске.

Организатори подсјећају да је Митровдански вашар у Бијељини први пут организован крајем 19. вијека, а посљедњи пут одржан је 2008. године.

Директор предузећа "Град" Славиша Цацановић каже да је циљ Митровданског вашара да се сачува, одржи и траје идентитет овога поднебља.

Митровдански вашар био је прилика за многе излагаче да евоцирају успомене из младих дана на одржавање ове манифестације.

С обзиром на то да је Семберија позната по узгоју купуса, на Митровданском вашару оживљена је и традиција бијељинске "Купусијаде", ревијалне припреме свадбарског купуса.

С циљем очувања традиције, вашар је уз забавни дио понудио и богат културно-умјетнички програм, изложбу кућне радиности, старих заната и народног стваралаштва, изложбу воћа, поврћа и цвијећа, те кућних љубимаца.

Извор: СРНА