latinica  ћирилица
08/11/2017 |  18:41 ⇒ 18:42 | Аутор: РТРС

Дрљача: Комисија се није изјаснила о ГП у Новом Граду

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је данас Срни да на посљедњој сједници Мјешовите комисије за праћење спровођења Уговора између БиХ и Хрватске о граничним прелазима није било коначног рјешења за гранични прелаз у овом граду.
Мирослав Дрљача - Фото: СРНА
Мирослав ДрљачаФото: СРНА

"Сједница Мјешовите комисије одржана је јуче у Загребу, а биће настављена 4. децембра када очекујемо изјашњавање о овом питању. Надамо се позитивном рјешењу за гранични прелаз у Новом Граду, јер има довољно елемената који иду у прилог томе", рекао је Дрљача.

Он каже да је комисија, осим о овом, расправљала о још два прелаза између БиХ И Хрватске.

"Када је у питању гранични прелаз у Новом Граду, констатовано је шта су општина Нови Град и Република Српска урадили у вези са прекатегоризацијом овог прелаза, а то се односи на квалитет моста на ријеци Уни, односно његову носивост", рекао је Дрљача.

Он је навео да су хрватски чланови Комисије поставили процедурална питања - да ли се предузеће "Хрватске цесте" слаже са налазом испитивања носивости моста и какав је квалитет путева од граничног прелаза према Глини и Петрињи, односно да ли квалитетом задовољавају за саобраћај терених возила.

"Сматрамо да нисмо конкуренција, односно да отварање граничног прелаза у Новом Граду за терени саобраћај неће другима причинити штету, већ ће растеретити саобраћај на другим прелазима", рекао је Дрљача.

На граничним прелазу у Новом Граду од уласка Хрватске у ЕУ, 2013. године одвија се само путнички саобраћај.

Извор: СРНА