latinica  ћирилица
08/11/2017 |  19:29 | Аутор: РТРС

Нови Град: Нијемци заинтересовани за производњу корнишона

Представници њемачке фирме "Кине" данас су у Новом Граду представили програм производње корнишона и у пластеницима коју планирају да организују идуће године.
Нови Град - Узгој краставаца корнишона - Фото: СРНА
Нови Град - Узгој краставаца корнишонаФото: СРНА

Производња у пластеницима биће организована уколико се пријави довољан број коопераната, односно ако буде пријављено минимално 10 хектара. Произвођачи који буду имали производњу у пластеницима за килограм прве класе краставаца испоручених до 20. јуна имати 1,30 КМ и 0,15 КМ бонуса уколико је ријеч о површини од хиљаду метара квадратних. За мање површине цијена ће бити 1,20 КМ уз 0,15 КМ бонуса.

Стручни сарадник за узгој и набавку сировина, Клеменс Шварц, је нагласио да су ове године године кооперанти њемачке фирме били успјешни у производњи краставаца на отвореном - просјечан принос био је 70 тона по хектару, а више од 50 одсто рода било је прве класе.

Управник фирме "Кине" у БиХ, Бошко Чопрка, истакао је да су кооперанти ове године на 170 дунума на отвореном произвели више од 1.200 тона краставаца.

Шеф општинског Одсјека за пољопривреду Оливера Поповић рекла је да општина подстиче овај вид производње са 20 одсто за испоручену количину краставаца.

Извор: СРНА