latinica  ћирилица
08/11/2017 |  21:40 | Аутор: РТРС

Дутерте: Рећи ћу Трампу да гледа своја посла

Филипински предсједник Родриго Дутерте изјавио је да ће предсједнику САД Доналду Трампу рећи да "гледа своја посла".
Родриго Дутерте - Фото: ТАНЈУГ
Родриго ДутертеФото: ТАНЈУГ

Како наводи, то ће урадити ако Трамп током њиховог предстојећег сусрета покрене питање људских права на Филипинима.

Дутерте, који не подноси критике на рачун његовог поштовања људских права и рата против дроге, најавио је шта ће рећи Трампу ако га он нешто пита с тим у вези.

- Питате ме, одговорићу вам. Оканите се тога. То нису ваша посла. То је моја ствар. Ја бринем о својој земљи и излијечићу је - рекао је Дутерте новинарима уочи поласка за Вијетнам, преноси Ројтерс.

Трамп ће посјетити Манилу као посљедњу станицу своје 12-дневне турнеје по Азији гдје је посјетио Јапан, Јужну Кореју, Кину, а посјетиће и Вијетнам, гдје ће присуствоватни самиту Азијско-пацифичке економске сарадње у Данангу.

Људска права, владавина права и праведна суђења вјероватно ће бити међу темама о којима ће Трамп и Дутерте разговарати током билатералног сусрета, рекао је прошлог мјесеца амерички амбасадор у Манили Сунг Ким.

Иначе, Трамп, кога код куће критикују због занемаривања питања људских права у другим земљама, у мају је честитао Дутертету на "невјероватном обрачунавању са проблемом дроге".

У међувремену, више од 3.900 Филипинаца убијено је, а полиција је то назвала самоодбраном у случају отпора који су прижили наоружанхи осумњичени у Дутертеовом рату против дроге, а критичари упозоравају да је ријеч о погубљењима која се врше без икакве одговорности.

Дутерте је раније изразио гњев због забринутости администрације бившег предсједника САД Барака Обаме о вансудским убијањима на Филипинима, подсјећа агенција.

Извор: Танјуг