latinica  ћирилица
09/11/2017 |  09:58 | Аутор: РТРС

Појачати контролу послодаваца који закључују уговоре ван радног односа

У Републици Српској потребна је већа контрола послодаваца који закључују уговоре ван радног односа, као што је уговор о обављању привремених и повремених послова, уговор о дјелу и слично, јер се ови уговори често закључују супротно одредбама Закона о раду, закључено је на састанку у републичкој Пореској управи.
Потписивање - Фото: илустрација
ПотписивањеФото: илустрација

Директор Пореске управе Републике Српске Зора Видовић, директор Фонда за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/ Младен Милић и помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Мира Васић на састанку у Бањалуци оцијенили су да је због тога неопходно појачати и контроле надлежних инспекција рада.

Тема јучерашњег састанка била је пријављивање и одјављивање обвезника доприноса, односно осигураника у Јединственом систему регистрације, контроле и наплате доприноса и остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања, саопштено је из Пореске управе Републике Српске.

Разматрани су и начини пријављивања директора привредних друштава у Јединствени систем, те је истакнуто да Закон о раду, којим је регулисан радно-правни положај и статус директора, "предвиђа да лице које је изабрано за директора може да заснује радни однос или да обавља послове директора без заснивања радног односа".

"При томе, Закон не предвиђа могућност волонтерског рада директора, односно рада без накнаде и плаћања припадајућих пореза и доприноса", наводи се у саопштењу.

На састанку је оцијењено да је добра сарадња Пореске управе Репиблике Српске и Фонда ПИО која се огледа у узајамној помоћи и размјени података.

Извор: Срна