latinica  ћирилица
09/11/2017 |  10:22 | Аутор: РТРС

Трамп и Ким користе "стратегију лудака"

Амерички лидер Доналд Трамп и сјевернокорејски вођа Ким Џонг Ун користе "стратегију лудака" како би покренули међународну заједницу и добили политичке поене у својим земљама, тврди математичар Петрос Секерис.

У анализи објављеној у "New scientist" Секерис наводи да су пријетње нуклеарним оружјем, које размјењују Трумп и Ким, наизглед потпуно сулуде, али да, заправо, имају смисла како на плану свјетске политике, тако и на оном унутрашњем.

Ким Џонг Ун је најавио тестирање нуклеарне бомбе у Тихом океану, а Трамп поручује да ће напасти и уништити Сјеверну Кореју.

"Намеће се питање - да ли су они психички здрави, да ли је у питању блефирање или стварна опасност?", наводи Секерис.

Ријеч је, ипак, о блефирању, тврди математичар и појашњава да је "теорија лудака" грана примијењене математике која изучава математичке моделе сукоба и сарадње у којима успјех неког рационалног актера у одлучивању зависи од одлука других рационалних актера.

Углавном се користи у економији, политици, психологији, логици, компјутерској науци и биологији.

Секерис подсјећа да је такозвану "стратегију лудака" крајем шездесетих година прошлог вијека у надметању са Совјетским Савезом користио тадашњи амерички лидер Ричард Никсон.

Његова администрација настојала је да увјери лидере комунистичких земаља да је Никсон ирационалан и непредвидив. Према таквој стратегији, комунистички челници бојали би се провоцирања Никсона и САД, јер би их било страх од могућих непредвидивих одговора.

Слично би могло да важи и данас у ситуацији на релацији САД-Сјеверна Кореја, и то са обје стране.

За Трампа се успјех у сузбијању сјевернокорејских нуклеарних амбиција заснива на стварању утиска да су пријетње осветом у случају неприхватања америчких услова вјеродостојне.

Превентиван и ничим испровоциран напад конвенционалним оружјем на сјевернокорејска нуклеарна постројења отвара ризик ескалације у нуклеарни сукоб, а прва жртва била би амерички савезник Јужна Кореја.

"Стратегија лудака" је можда једини начин за Трампа да створи утисак да су амерички напади ипак могући и да на тај начин покрене међународну заједницу у тражењу рјешења.

Исто важи за Сјеверну Кореју, која је врло свјесна да би покретање рата било самоубиство. Обје стране то знају, па је логично закључити да је у питању блеф.

Према Секерису, оба лидера имају још јаче унутрашње политичке разлоге за инсистирање на "лудачкој реторици", јер им она јача положај код куће.

Анкете показују да 79 одсто републиканаца подржава Трампов приступ Сјеверној Кореји.

Ким Џонг Ун, такође, може да учврсти свој положај тако што ће тврдити да се најмоћнија нација свијета препала када се суочила са Пјонгјанговим новим арсеналом оружја.

Зато изгледа да је "стратегија лудака" и за Трампа и за Кима - побједничка опција, каже Секерис.

Извор: Срна